Premiér chce zvýšit podíl jaderné energie. Odborníci ale preferují obnovitelné zdroje

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že chce zvýšit podíl jaderné energie. Podle Aliance pro energetickou soběstačnost je ale jaderná energie moc drahá. Lepší by byla energie z obnovitelných zdrojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná energie. Ilustrační foto

Jaderná energie. Ilustrační foto | Foto: European Parliament

Sobotka na Evropském jaderném fóru v Bratislavě řekl, že jádro je jedním ze základních kamenů české energetické soustavy. Podle schválené energetické koncepce se má podíl jaderné energie do roku 2040 zvýšit na 45 až 50 procent.

Francouzi plánují postavit jadernou elektrárnu v Británii. Tamní vláda finální rozhodnutí odložila

Číst článek

Podle ředitele nezávislého sdružení Aliance pro energetickou soběstačnost Martina Sedláka se tento cíl nepodaří naplnit. „Jaderná energetika především nevychází ekonomicky a budoucnost hovoří více ve prospěch obnovitelných zdrojů. Využití obnovitelných zdrojů, jejich možnosti především, se postupně vyvíjí s technologickým pokrokem,“ vysvětluje Sedlák.

Podle něj cena fotovoltaických panelů za posledních 6 let klesly o 60 až 70 procent. Naopak jaderné reaktory jsou stále dražší a dražší.

Barbora Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme