Premiér Sobotka podpořil vznik strategické průmyslové zóny v Bochoři

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes při jednání s Olomouckým krajem a vedením Přerova podpořil vznik strategické průmyslové zóny v areálu bývalé vrtulníkové základny v Bochoři na Přerovsku. Na ploše 300 hektarů by mohlo vzniknout až 7000 pracovních míst. Podmínkou pro vznik zóny je však dostavba chybějících úseků D1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (uprostřed) s výkonným ředitelem společnosti LOM Praha Pavle Beranem (vlevo) a hejtmanem Olomouckého kraje Jiřím Rozbořilem

Premiér Bohuslav Sobotka (uprostřed) s výkonným ředitelem společnosti LOM Praha Pavle Beranem (vlevo) a hejtmanem Olomouckého kraje Jiřím Rozbořilem | Zdroj: ČTK

Podle Sobotky by zóna pomohla zemi zatraktivnit nabídku pro investory, zároveň by zvedla úroveň života v Olomouckém kraji.

„Předpokládám, že pokud by se nám podařilo takovou zónu tady vytvořit, dopravně ji napojit a urychlit výstavbu dálnice D1, což samozřejmě zónu výrazným způsobem zatraktivní, tak by to byla obrovská příležitost pro vyřešení zaměstnanosti v Olomouckém kraji a pro rozvoj a sociální vzestup celého regionu,“ uvedl premiér.

Chybějící úsek D1 z Přerova do Lipníku nad Bečvou by se měl podle Sobotky začít stavět v polovině roku, pro stavbu druhého úseku z Říkovic je potřeba vykoupit ještě polovinu pozemků. Kromě výkupu je potřeba zvládnout i archeologický výzkum.

Vznik strategické průmyslové zóny podpořilo i hejtmanství a vedení Přerova. „Přerov pravděpodobně bude muset začít přemýšlet o jiném způsobu městské hromadné dopravy, možná i o infrastruktuře sportovní, kulturní. To už souvisí s tím, kdo přijde, kolik tady bude zaměstnaných lidí a tak dále. Podle pana premiéra je zájem veliký, není to jeden investor,“ řekl primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov).

Armáda se z přerovské základny přestěhovala do Náměště nad Oslavou předloni na podzim. Letiště nyní spravuje státní podnik LOM Praha.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme