Převoz české nafty z Německa v ohrožení? Firma FAU zastavila podnikání, údajně dluží 850 milionů

Firma FAU má garantovat převoz české nafty ze skladů v Německu. Jeden z největších soukromých obchodníků s benzinem a naftou v Česku ale nyní musel zastavit své podnikání. Finanční a celní správa po ní totiž na konci září začaly vymáhat údajné daňové dluhy a obstavily jí veškerý majetek. FAU údajně dluží 850 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní správa hmotných rezerv stěhuje naftu ze skladů Viktoriagruppe, firma neplatila daně a má obstavené účty (ilustrační foto)

Státní správa hmotných rezerv stěhuje naftu ze skladů Viktoriagruppe, firma neplatila daně a má obstavené účty (ilustrační foto) | Foto: Státní správa hmotných rezerv

Společnost FAU doměřené daně odmítá a označuje postup státu za likvidační. Chce se proto obrátit na soud.

„Orgány finanční a celní správy v tuto chvíli vymáhají vůči FAU částku řádově 850 milionů korun. Tato částka je de facto likvidační pro jakýkoli subjekt, který podniká na území České republiky. Může jít i o obrovské subjekty,“ sdělil právní zástupce FAU Alfréd Šrámek s tím, že něco takového prý ve své praxi ještě nezažil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Převoz české nafty z Německa v ohrožení? Firma FAU zastavila podnikání, údajně dluží 850 milionů. Podrobnosti zjišťovala Jana Klímová

O část firmy se údajně neúspěšně zajímal Agrofert ministra financí Andreje Babiše. Holding šéfa hnutí ANO i sám Babiš to ale odmítají.

Šrámek nevyloučil, že pokud by společnost skutečně skončila v likvidaci, mohlo by to ohrozit odvoz nafty z Německa.

Příprava na odvoz paliva v hodnotě 1,2 miliardy korun zpět do Česka ale podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra zatím pokračuje podle plánu.

„V tuto chvíli jednáme o všech věcech s prokuristou a právním zástupcem této firmy. Vyskladnění se připravuje. Firma do této chvíle plní smluvní závazky,“ ujistil Švagr.

Česko by mělo do půl roku získat zpátky naftu od zkrachovalé Viktoriagruppe

Číst článek

Státní správa hmotných rezerv uzavřela s německou firmou Viktoriagruppe smlouvu o uskladnění zásob paliva v roce 2004. O deset let později na sebe ale mateřská společnost Viktoriagruppe v Německu podala insolvenční návrh.

Insolvenční správce následně neuznal, že nafta uložená v Kraillingu patří Česku, a správa hmotných rezerv dala případ k soudu. Letos v únoru pak insolvenční správce povolil, aby si Česko palivo odvezlo. Vyhradil si ale právo, že ho bude znovu vymáhat.

Spor firmy FAU s českými úřady

Opavská firma FAU, za kterou stojí podnikatel Vojtěch Csabi, obchoduje s palivy přes dvacet let. Za tu dobu zaplatila na daních 17 miliard korun a nikdy nic nedlužila. Situace se ale změnila, když jeden z obchodních partnerů FAU zkrachoval.

Finanční úřady přišly na to, že firma údajně nezaplatila z obchodu s naftou dováženou ze Slovenska více než 200milionovou DPH. Protože jejím ručitelem bylo právě FAU, stát začal daň vymáhat po něm.

„Od dubna 2016 jsme byli v kontaktu se všemi složkami státní správy a opakovaně jsme je informovali, že chceme poskytovat takovou součinnost, aby nedošlo k situaci, kdy se společnost FAU dostane do režimu takzvaného daňového dlužníka,“ popsal Šrámek.

„Navrhovali jsme různé alternativy řešení. Odvolací finanční ředitelství ani jednotlivé složky státu bohužel dohody, které formálně se společností FAU uzavřely, nedodržely,“ dodal právní zástupce FAU.

Zpočátku 200 milionů, nyní 850 milionů korun

Z původně požadovaných 200 milionů se navíc nyní stalo čtyřikrát tolik. Stát kromě DPH firmě zpoplatnil dopředu i spotřební daň. Do hry se navíc vložil specializovaný finanční úřad, který původní DPH požaduje zaplatit dvakrát a zesplatnil i daně dopředu.

„Daňový dluh se v tuto chvíli dostal na částku 850 milionů korun. Jde částečně o finanční prostředky, které Česká republika požaduje oprávněně. Nicméně požaduje je ve lhůtách, které jsou pro FAU likvidační, a část finančních prostředků, zhruba 450 milionů korun, požaduje neoprávněně a FAU se tomu aktivně soudně brání,“ upřesnil Alfréd Šrámek.

Zda je taková praxe běžná, nechce finanční správa komentovat. „Bohužel nemůžeme sdělit žádné podrobné informace, protože jsme vázáni mlčenlivostí,“ oznámila mluvčí generálního finančního ředitelství Linda Paterová.

FAU dostal od správců daní kromě běžných i takzvané speciální zajišťovací příkazy. Podle nich je důvodem k tvrdému a rychlému postupu vůči firmě i podezření, že se mohl při obchodech stát podvod.

Nafta totiž putovala při některých obchodech ze Slovenska do FAU přes dalších pět firem, několik z nich mělo jako majitele cizince, byly nekontaktní a připomínaly bílé koně. Firma ale vědomou účast na podvodu odmítá. Podle ní se navíc ani samy úřady na policii neobrátily a jde tak o jejich dedukci.

„Zajišťovací příkazy, ať už standardní, nebo ty super vykonatelné zajišťovací příkazy jsou extrémním nástrojem boje proti daňovým únikům. Finanční správa je používá pouze v krajních případech,“ řekl k postupu úřadu bývalý šéf finanční správy Jiří Žežulka.

„Samozřejmě v okamžiku, kdy po nějakém hospodářském subjektu budete požadovat 200 milionů korun a budete je požadovat okamžitě, tak tyto finanční prostředky má k dispozici málokterá firma a málokterá firma je schopna takovýto zajišťovací příkaz přejít,“ poznamenal Žežulka.

Stojí v pozadí Babišův Agrofert? Lež, odmítá ministr

Společnost FAU naznačuje jako jiné možné vysvětlení tvrdého postupu státu ale ještě jiný důvod, a to konkurenční boj. Firma totiž provozuje sklad pohonných hmot v sousedství chemičky Prechceza z holdingu Agrofert Andreje Babiše.

Na jeho koupi prý dostala nabídky, ale odmítla je. V areálu skladu FAU také přimíchává do nafty biosložky, jejichž největším výrobcem u nás je opět Agrofert. FAU je ale od něj nenakupuje.

tisková konference ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

„Vlaky, které najíždějí do skladu společnosti FAU, projíždějí skladem Prechcezy. Byl jsem ze strany jednatele společnost FAU, pana Csabiho, informován, že takovéto nabídky v minulosti padly. Bližší informace z pozice právního zástupce nemám,“ sdělil právní zástupce FAU Šrámek.

Agrofert jakýkoliv zájem o firmu důrazně odmítl. „Agrofert odmítá jakékoli spojování s touto firmou. Nemáme s ní nic společného kromě toho, že jsme sousedi. Nikdy jsme neusilovali o dodávky pro tuto firmu, o nákup od této firmy, ani jsme tuto firmu nikdy nechtěli koupit. Opravdu s ní nemáme nic společného,“ uvedl mluvčí holdingu Karel Hanzelka.

Spekulace o záměrné likvidaci odmítl také Andrej Babiš, který Agrofert vlastní a spadají pod něj jako pod ministra celníci a finanční úřady. V SMS zprávě napsal, že je to lež a blábol.

Jisté je, že celá věc skončí u soudu. FAU už podal správní žalobu kvůli vyměřením daním. Zvažuje i žalobu na náhradu škody státem ve výši stovek milionů korun.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme