Prezident a šéfové parlamentních komor vyzvali ČNB ke zmírnění intervencí

Šéfové obou komor Parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD) i prezident Miloš Zeman dnes vyzvali Českou národní banku (ČNB), aby zmírnila intervence vedoucí k oslabení koruny. Udržování české měny na hranici 27 korun za euro podle nich poškozuje většinu občanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Výzvu centrální bance po společné schůzce v Lánech novinářům tlumočil předseda Senátu Milan Štěch. Věc by podle něj měla ČNB řešit okamžitě.

"V tomto se naprosto shodujeme a do určité míry se dá říct, že vyzýváme znovu bankovní radu, aby přece jenom v intervencích tempo zmírnila, aby nelpěla na té 27korunové hranici," uvedl Štěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Měla by ČNB zmírnit intervence? Na Radiožurnálu zazněly názory předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) a poslance Jana Volného (ANO)

Podle něj se potvrdily obavy prezidenta a části politiků a ekonomů, že zásahy ČNB nejsou dlouhodobě udržitelné. Intervence prý poškozují většinu občanů a nejsou potřebné ani pro český vývoz.

„Je velké nebezpečí, že pokud politika České národní banky bude pokračovat, za určité období už nebude možné intervenovat a může dojít ke skokovému posílení koruny, což bude možná velmi náročné pro některé firmy,“ podotkl předseda Senátu.

Babiš: ČNB je nezávislá, není důvod ji k něčemu vyzývat

Česká národní banka výzvu odmítla komentovat s tím, že se rozhoduje nezávisle na politicích. Zastává se jí ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

„To je vždycky problém, že pro exportéry je to výhodné, pro importéry je to méně výhodné a samozřejmě pro lidi to také není výhodné. Česká národní banka je nezávislá a nevidím důvod ji k něčemu vyzývat. Ona za to musí mít zodpovědnost za to, co dělá,“ řekl Babiš.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil prohlášení tří nejvyšších ústavních činitelů za politický tlak.

„To, co demokratická země nemůže potřebovat, je politický tlak na nezávislou centrální banku. Česká národní banka dělá svoji práci a dělá ji dobře. A především je na politicích nezávislá a to je také dobře,“ zdůraznil Kalousek.

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Bankovní rada již před časem oznámila, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016.

Posílení koruny ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Kurz koruny | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme