Přibývá podnikatelů, které povodně připravily o živnost

Povodně způsobily problémy podnikatelům v Libereckém kraji. Řada z nich kvůli velké vodě přišla o své živnosti. Jen v minulém týdnu se na tamních úřadech práce hlásilo 32 lidí, kteří jako důvod ztráty zaměstnání uvedli záplavy, z toho bylo 18 živnostníků. A registrují se další postižení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň 2010 - Víska u Frýdlantu

Povodeň 2010 - Víska u Frýdlantu | Foto: Naďa Hetešová

O možnostech pomoci podnikatelům z oblastí postižených povodněmi jednal prezident Hospodářské komory Petr Kužel s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem. „My jsme se s panem ministrem dohodli, že bude spuštěn projekt START Českomoravské záruční a rozvojové banky, což se stalo a myslím, že pro podnikatele je to alespoň malá záchranná brzda,“ uvedl Kužel na Rádiu Česko.

Dodal, že jednal také s kolegy z bankovní asociace a z bank, kde je potřebný individuální přístup k tomu, aby podnikatelé, kteří se dostali do nesnází, mohli aspoň odročit na určitou dobu své splátky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl prezident Hospodářské komory Petr Kužel

V rámci Programu záruk pro malé a střední podnikatele dosáhnou podle něj podnikatelé snadněji na bankovní úvěr. „Protože stát zaručí téměř 80 procent a proces je nastaven tak, aby byl velmi jednoduchý,“ řekl.

Spolupráce s bankami není v této situaci podle Kužela jednoduchá. Banky jsou podle něj kvůli krizi velmi opatrné a nepřikládají tomu, co se odehrává v regionech, tak velkou váhu.

„My však s nimi jednáme také o tom, aby to i do budoucna bylo nastavené tak, že když se podnikatel dostane do nesnází, byly banky připravené. Protože podle předpovědí meteorologů takovýchto katastrof a rychlých záplav bude přibývat,“ dodal.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme