Přibývá pojistných podvodů. Jen letos jich detektivové odhalili za stovky milionů korun

Detektivové českých pojišťoven už letos odhalili tisíce pojistných podvodů za stovky milionů korun. Pachatelům přitom hrozí i trest odnětí svobody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zraněné rameno (ilustrační foto)

Zraněné rameno (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Detektivové nejvíc narážejí na podvody v pojištění aut. Jde hlavně o fingované dopravní nehody nebo uměle navýšené částky škody. Falšování se objevuje zhruba u každé desáté nehody.

Stále častěji ale lidé zneužívají i životních pojistek nebo pojištění odpovědnosti za škodu. Fingují se i úrazy. Lidé záměrně uvádí nepravdivé informace o původu nebo rozsahu zranění. Nejvíce případů pojišťovny odhalily tradičně v Praze.

V loňském roce vzrostl počet organizovaných podvodů, a to hlavně u životních pojistek. I letos pojišťovny na podobné případy narazily. Jde o podvody na zakázku. Pachatelé se domluví například s lékaři a na základě falešných lékařských zpráv si potom nechají vyplatit pojistné plnění.

Nejvíce podvodů odhalují už sami likvidátoři při kontaktu s klienty. Pokud je případ podezřelý, nastupují detektivové. Ti využívají nejrůznější moderní metody a programy - ať už to jsou počítačové systémy, nebo hlasová analýza.

Ta funguje podobně jako detektor lži - kromě hlasu měří třeba i tep nebo pot vyslýchaného.

České soudy každoročně odsoudí stovky podvodníků. Podle celosvětových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klienti ohlásí. Lidé si často ani neuvědomují, že se jedná o trestný čin. Za spáchání takové podvodu jim přitom hrozí až desetiletý trest odnětí svobody, záleží na výši škody.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme