Pro hazardní hry budou příští rok zřejmě platit dvě rozdílné sazby zdanění

Příští rok budou nejspíš platit dvě rozdílné sazby zdanění pro hazardní hry. Podle informací Hospodářských novin se na tom narychlo shodla koalice. Místo původně plánované jednotné daně ve výši 25 procent budou provozovatelé loterijních a kurzových sázek státu odvádět 23 procent. Podmínky pro herní automaty se naopak zpřísní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sázková kancelář (ilustrační foto)

Sázková kancelář (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Provozovatelé hracích automatů budou muset podle návrhu koalice příští rok státu odvádět na daních 28 procent z hrubých výher, což je rozdíl mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami. Podle deníku stojí za náhlou změnou poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek.

Údajně se mu nezdál původní návrh ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO. Ten počítal s tím, že by od příštího roku měla daň pro všechny hazardní firmy vzrůst z 20 na 25 procent. Podle Bartoška by zákon nerozlišoval, jak je daný druh hazardu společensky škodlivý.

Provozovatelům kurzových sázek i 23procentní sazba připadá stále moc vysoká. Proti „tvrdému“ hazardu tak podle nich nejsou příliš zvýhodněné.

„Evropský průměr zdanění kurzového sázení je 18 procent, takže 23 procent považujeme stále za příliš vysoké zdanění,“ řekl Českému rozhlasu výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman.

Hlavní problém je podle Hermana v tom, že na českém trhu působí velké množství nelegálních online sázkových her, které žádné daně neodvádějí. Tento problém už ale zahrnuje chystaný zákon o hazardních hrách, který by měl zřejmě začít platit od roku 2017.

Kromě zdanění online provozovatelů sázkových her, které mají sídlo v zahraničí, počítá nová legislativa se třemi sazbami zdanění - 35 procent bude platit pro hrací přístroje, 30 procent pro živé kasinové hry, loterie a binga a 25 procent pro kurzové sázky nebo tomboly.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme