Propad koruny pokračuje, podle analytiků může zdražit dovážené zboží

Česká měna opět překročila hranici 24 korun za dolar. Koruna je vůči americké měně nejslabší za zhruba 9 let a propad dál pokračuje. Oslabila také vůči euru. Pomůže to třeba exportérům, zároveň ale zdraží například elektronika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Evropská měna se aktuálně obchoduje za 28 korun a 40 halířů. Podle analytika společnosti Era Jana Bureše koruna výrazně oslabila kvůli strachu z toho, jak se zachová Česká národní banka.

„Trhy se bojí, že centrální banka opět, stejně jako na konci roku 2013, kvůli nízké inflaci oslabí korunu ze současné intervenční hranice 27 korun za euro,“ vysvětluje.

Někteří analytici odhadují, že česká měna dosáhne 29 korun za euro, hovoří se dokonce až o 30 korunách za euro. Naposledy se za víc než 30 korun euro prodávalo v srpnu 2005.

Slabší koruna může lehce zdražovat hlavně elektroniku. Zbrzdí také zlevňování benzínu a nafty na českých čerpacích stanicích. Naopak tuzemským vývozcům do zahraničí by mohlo oslabení pomoct.

Americký deník Wall Street Journal označil českou korunu za nejhorší měnu na světě. V článku uveřejněném na webu, kde hodnotí, jak si vedou světové měny na začátku roku 2015, píše, že koruna si vede hůře než například krizí zasažený ruský rubl.

Vývoj kurzu CZK - USD od roku 2006 do 12. ledna 2015 | Foto: ČTK

Vývoj kurzu CZK - EUR od roku 2008 do 12. ledna 2015 | Foto: ČTK

Zuzana Petráňová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme