Protipovodňová daň je nesmysl, říká bankovní analytik

Stokorunu měsíčně chtějí koaliční poslanci ustavit pro každého pracujícího občana jako speciální daň na protipovodňový fond, který by vláda využila na likvidace škod po záplavách či na stavbu protipovodňových opatření. Konkrétně by šlo o snížení slevy na dani z příjmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně Frýdlantsko

Povodně Frýdlantsko | Foto: Jan Zejda

Například podle analytika Raiffeisen bank Aleše Michla je to nesystémový nesmysl. Jiní říkají, že stokoruna je v rámci solidarity akceptovatelná a nikdo neví, kdy může peníze z protipovodňového fondu potřebovat.

„Podle mě se to nedá akceptovat. Je to jen jakýsi zástupný manévr, jak odůvodnit zvýšení daní. Jsem tvrdě proti tomu. Neříkám, že by se nemělo pomoct Libereckému kraji. Pomoct se má, ale z úspor a rezervních fondů, nikoliv zvýšením daní,“ řekl Aleš Michl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Raiffeisen bank Aleš Michl mluvil v Ozvěnách dne o tzv. protipovodňové dani

Ministr financí ale namítá, že ne řadě by měla být solidarita. Povodní přibývá a vláda by se prý měla v budoucích rozpočtech připravit na to, že na ně budou potřeba peníze v řádech miliard korun.

„Každý rok nás něco ohrozí, co se nečeká a přijde to náhle. V rozpočtu by měla být vždy nějaká rezerva. Náš největší problém je ale v tom, že výdaje státního rozpočtu máme strašně nepřehledné. Běžný občan vůbec neví, za co utrácíme. Na webových stránkách ministerstev nenajdete, jak výdaje utrácí. V opačném případě i běžný občan by snadno našel položky, kde škrtat a co dát na povodně,“ pokračoval Michl.

S nápadem na transparentnost rozpočtu přišel ministr financí Kalousek s tím, že peníze takto získané by měly jít pouze na likvidaci škod způsobených záplavami, nebo na protipovodňová opatření.

„To je hrozný nesmysl. Bylo by to velmi nákladné a já bych před tím rád varoval. Jděme na to přes úspory, ne přes zvyšování daní,“ trval na svém analytik.

Kalousek už návrh prosazoval dříve

„Určitě to jde zavázat v rozpočtu. Ale je nesmysl to opět tahat z lidí. Platíme nějaké daně a proč bychom v době, kdy se ekonomika odráží ode dna, měli zvyšovat daně. To je pak brzda ekonomického růstu,“divil se Michl.

Zdá se, že Miroslav Kalousek trochu využil situace, protože snížení slevy na dani prosazoval už dřív, stejně jako jeho předchůdce na ministerstvu financí Eduard Janota. Příslušná novela zákona o dani z příjmu je v Poslanecké sněmovně.

„Návrh už je v připomínkovém řízení. Už byl diskutován dávno před povodněmi,“ připomněl analytik.

Podle některých expertů by situaci mohlo vyřešit vydání dluhopisů, což ale kategoricky odmítá ministr Kalousek.

„Proti tomu také jsem. Vydat dluhopisy je velmi snadné. Není to systémové řešení,“ dodal Michl.

Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme