Roste zadluženost domácností i firem v Česku, lidé si půjčují nejvíc na bydlení

Dluhy českých domácností i podniků v říjnu dál rostly. Domácnosti koncem desátého měsíce měly u bank celkem úvěry za jeden bilion a 315 miliard korun. To bylo téměř o 88 miliard více než před rokem. Vyplývá to z údajů centrální banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy - exekuce (ilustr. foto)

Dluhy - exekuce (ilustr. foto) | Foto: Ladislav Bába

Informace o růstu zadlužení nemusí podle odborníků znamenat poplašnou zprávu. Naopak. Vyšší zadlužení odpovídá vývoji hospodářství a růstu investic. Platí především v podnikové sféře. Firmy na konci října dlužily bankám 1 bilion, 128 miliard korun, což je o 10 a půl miliardy více než v září. Vývoj finančního trhu dokazuje postupný růst investic. Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze mají podniky ještě prostor k větším půjčkám.

„Firmy se vlastně v prostředí velmi nízkých úrokových sazeb financují nejen bankovními úvěry, takže u nich ty nárůsty nebo i podíl na poměru úvěrů nejsou tak veliké. Mají možnost se financovat venku a za těch nízkých úrokových sazeb to dělají hlavně prostřednictvím dluhopisů.“

Zajímavé jsou důvody vyšší zadluženosti domácností. Může mezi ně patřit například to, že průměrné úrokové sazby hypoték se jen velmi neochotně odrážejí ode dna. A podobně jsou na tom i ceny nemovitostí, které zdražují jen velice minimálně.

Rostoucí ekonomika spolu se zvyšujícími se příjmy domácností a klesající nezaměstnaností tak dodává stále více lidem odvahu k pořízení vlastního bydlení, případně k pořízení bytu jako investice. A právě úvěry na bydlení představují největší část dluhu domácností.

Novostavba, byty | Foto: Michaela Vydrová

„Hypotéky tvoří největší segment celkově poskytnutých úvěrů. Je to zhruba asi jedna třetina. Ono to zadlužení není samo o sobě špatnou záležitostí. Zatím by nás to teoreticky nemuselo znervózňovat. Ale mohou nastat potíže v okamžiku, kdy se situace postupně začne obracet. V okamžiku, kdy začnou sazby narůstat, může vzrůstat podíl úvěrů, které jsou nesplácené a jsou špatné,“ připomíná Petr Hlinomaz.

Je důležité rozlišovat dobré a špatné úvěry, zdůrazňuje hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek:

„Je to podobné jako s ohněm. Dluh může být dobrý sluha, ale špatný pán. Naštěstí dluhové charakteristiky české ekonomiky jsou stále dostatečně příznivé ať už se jedná o zadlužení domácností, firem, nebo veřejného sektoru. V této chvíli se dá říci, že nám zadlužení neškodí, spíše pomáhá k ekonomickému oživení. A to především proto, že firmy více investují a také více prodávají, protože domácnosti více utrácí.“

Dluhy obcí loni klesly na 89 miliard korun, jsou nejnižší za posledních pět let

Číst článek

Podle Davida Marka se zatím nezdá, že by některý sektor byl blízko nezdravého předlužení.

„Je třeba si dávat pozor. Nyní se zadlužení domácností pohybuje kolem 60 procent hrubého disponibilního důchodu, zatímco před několika lety bylo podstatně nižší. Hranice 60 procent je stále ještě bezpečná, ale už stojí za to si jí každý měsíc všímat a hlídat si dynamiku v této oblasti."

Rozdíl mezi dobrým úvěrem a tím špatným vysvětluje výkonný ředitel serveru Chytryhonza.cz Jiří Paták:

„Představme si dobrý úvěr jako investici, která zhodnocuje náš majetek. Typickým příkladem může být investice do vlastního bydlení, ať už si koupím byt, nebo si koupím dům, případně si rekonstruuju domácnost. Tak vlastně investuju do něčeho, zvedám hodnostu. Na druhou stranu špatný úvěr si můžeme představit jako úvěr, který jde na okamžitou spotřebu něčeho, co si můžu odpustit. Může to být dovolená, nový telefon nebo půjčka na vánoční dárky. V tomhle případě jde o špatný úvěr, protože já si úvěruju něco, na co reálně nemám.“

I když si domácnosti půjčují více, protože se s větší důvěrou dívají do budoucnosti, stále také hodně spoří. V říjnu měly na účtech u finančních institucí na jednodenních vkladech téměř jeden a půl bilionu korun. A na účtech s výpovědní lhůtou 269 a půl miliardy korun. To svědčí o tom, že většinou rodiny rozumně plánují rozložení financí.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme