Rozpočty by měly s povodněmi počítat, říká ekonom

Víkendové povodně na Liberecku a Ústecku způsobily podle prvních odhadů škody za tři miliardy korun. Vyčíslování následků katastrofy stále pokračuje. Další škody vzhledem k tomu, že deset míst po ránu stále hlásilo stav ohrožení, nelze vyloučit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně Frýdlantsko

Povodně Frýdlantsko | Foto: Jan Zejda

Dnes se kvůli pomoci zaplaveným oblastem sejde vláda. Ta už o víkendu nabídla jednorázový padesátitisícový příspěvek postiženým.

Mnohé ze vzniklých škod jsou na veřejném majetku, a bude je tak muset zaplatit stát. Podle Jana Mertla z Katedry veřejné ekonomiky Vysoké školy finanční a správní lze očekávat dopad nejnovějších povodní na státní rozpočet v řádu jednotek miliard.

Přehrát

00:00 / 00:00

O financování povodňových škod hovořil Jan Mertl ve Světě o osmé Rádia Česko

„Účetně to samozřejmě rozpočtové bilance ovlivní, na druhé straně jsou zde určité rezervy a obecně by to mělo vést k tomu, aby státní rozpočet do budoucna byl sestavován s většími vůlemi, než je tomu dnes, protože podobné situace prostě přicházejí,“ upozornil Jan Mertl na Rádiu Česko.

K získání potřebných peněz na financování obnovy postižených oblastí by podle něj stát neměl vydávat speciální dluhopisy.

„Co by mohl stát udělat, je urychlit realizaci prodeje státních dluhopisů obyvatelstvu, ovšem to by měl udělat bez ohledu na to, že je nějaká krize nebo že jsou nějaké povodně. No a druhá možnost je zvýšit veřejné příjmy, protože daňové zatížení v České republice je oproti zemím Evropské unie poměrně nízké.“

Cestou podle něj naopak nejsou další rozpočtové škrty: „Jednak si myslím, že to škrtání je už poměrně obtížné, jednak vím ze statistiky, že daňové zatížení v České republice je relativně nízké, no a navíc zde máme potenciální keynesiánský efekt, který by mohl pomocí těchto investičních výdajů (do obnovy zničených oblastí) ekonomiku stimulovat,“ upozornil Jan Mertl na Rádiu Česko.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme