Ruský bankéř má problém. Banku ERB kvůli podezření z tunelu šetří policie

Česká národní banka podala trestní oznámení na ERB banku ruského podnikatele Romana Popova, která vznikla za účelem financování obchodu mezi Ruskem a Českem. Popov podle strážců českého bankovního sektoru vlastní banku vytunelovat prostřednictvím fiktivních dluhopisů, část peněz údajně skončila v daňových rájích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

Podle zjištění MF DNES se podezřením, že Popov vytuneloval svou banku, zabývá protikorupční policie. Ta však odmítla deníku informace potvrdit. „Nesdělujeme, zda se nějakým případem zabýváme, či nezabýváme,“ uvedl mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Podle zákulisních informací měla ERB banka (dřívější Evropsko-ruská banka) sloužit Popovovi jako „peněženka“. Informovaný zdroj deníku prozradil, že peníze z banky zmizely z velké části prostřednictvím fiktivních dluhopisů a měly končit v daňových rájích. Peníze se snaží vypátrat i Finanční analytický útvar ministerstva financí.

‚Čelíme protiruské rétorice,‘ zní vysvětlení

Na dotazy deníku ERB bank neodpověděla. Na svých webových stránkách uvádí, že nemá žádné problémy a nelichotivé články v českých médiích přičítá „protiruské rétorice, která již delší dobu zaznívá v zemích EU a i částečně v Česku.“

Česká národní banka zakázala ERB bance přijímat vklady a prodávat půjčky už v březnu. Podle Hospodářských novin v červnu bance chyběly asi 1,5 miliardy korun. Problémy má i druhá banka ruského podnikatele.
Jeho První česko-ruská banka přišla o bankovní licenci v Rusku. Vyvolala také debatu o vlivu Ruska ve Francii, když před dvěma lety půjčila devět milionů eur francouzské Národní frontě.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme