Rusnok: Konec intervencí by mohl nastat v druhé polovině 2017

Prognóza České národní banky ukazuje, že čas na ukončení devizových intervencí by mohl nastat ve druhé polovině 2017. V rozhovoru pro Českou televizi to dnes uvedl v Ostravě guvernér ČNB Jiří Rusnok. Bankovní rada ČNB přitom na počátku srpna uvedla, že jako pravděpodobný konec intervencí vidí polovinu roku 2017.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání tripartity, Jiří Rusnok

Jednání tripartity, Jiří Rusnok | Foto: Filip Jandourek

„My se vždy rozhodujeme podle aktuálních prognóz a v tuto chvíli prognóza ukazuje, že ten čas by mohl nastat ve druhé polovině příštího roku,“ uvedl guvernér.

Rusnok také dodal, že pokud by se prognóza vývoje ekonomiky odchýlila od toho, co říká dnes, tak by centrální banka musela zvažovat odložení konce intervencí. „Samozřejmě i pokud by se udála dramatická událost v ekonomice, kterou teď nevidíme, tak taky bychom museli zvažovat odložení. Ale pravděpodobnost těch mimořádných událostí je nízká,“ dodal. ČNB nadále očekává, že se v průběhu příštího roku dostane inflace nad dvouprocentní inflační cíl.

„Rusnokovo vyjádření tak působí jako verbální intervence ve směru udržení uvolněných měnových podmínek,“ uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal. V posledních dnech se totiž podle něj dostala koruna pod tlak spekulantů, kteří pod vlivem rostoucí inflace a některých komentářů členů bankovní rady začali sázet na ukončení režimu devizových intervencí právě v polovině roku.

„Pokud opadnou akutní spekulace, může euro na forwardovém trhu zlevnit, což mohou využít české firmy pro výhodnější zajištění. ČNB zároveň nebude muset tolik intervenovat,“ dodal.

'Nedopustíme dramatické výkyvy kurzu'

Později pak na konferenci v Ostravě Rusnok uvedl, že centrální banka nemá nyní žádný relevantní důvod nějak urychlovat ukončení režimu devizových intervencí nebo na měnové politice něco zásadně měnit.

„Pokud se bude vyvíjet situace tak, jak očekáváme, tedy dosažení inflačního cíle v průběhu příštího roku, tak potom nastane situace, kdy budeme velmi silně zvažovat opuštění toho závazku. A to vše platí, pokud budeme udržitelně plnit ten inflační cíl,“ uvedl Rusnok.

Guvernér zároveň v rozhovoru pro ČT upozornil, že ještě ani v rámci bankovní rady nebyla diskuse o podobě konce intervencí. „My jsme řekli, že ať bude jakýkoliv způsob exitu, tak nedopustíme dramatické výkyvy kurzu koruny. I kdybychom technicky opustili jednorázově kurzový závazek, tak se na ten trh vrátíme, pokud to ta situace bude vyžadovat. Takže jestli bude exit jednorázový nebo postupný, je vedlejší,“ dodal.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme