Růst ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalil na 2,5 procenta, tahounem je spotřeba domácností

Meziroční růst české ekonomiky ve 2. čtvrtletí letošního roku zpomalil na 2,5 procenta, mezičtvrtletně stoupl hrubý domácí produkt o 0,9 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slévačská huť

Slévačská huť | Foto: Comstock Images

Nedaří se hlavně stavebnictví - chybějí zakázky, odvětví navíc narazilo taky na nepřipravenost projektů, která mu brání v dalším růstu. Další brzdou pro českou ekonomiku je nedostatek investic.

„Jsou to slabší investice, protože my jsme loni zažili úplně bezprecendentní nárůst investic - ať už v soukromém, nebo především ve veřejném sektoru, kde se dočerpávaly peníze z fondu EU,“ vysvětluje analytik ČSOB Petr Dufek. „A v letošním roce právě vidíme, že přece jenom firmy investují o něco méně a výrazně méně investuje i veřejný sektor.“

Spotřebu podporují vyšší mzdy a nízká nezaměstnanost

I přes slabší růst se ekonomice přesto daří. Hlavním tahounem růstu hospodářství je hlavně spotřeba domácností. Ta je podpořena zlepšující se situací na trhu práce. Zrychluje se růst mezd, a to napříč obory i profesemi.

Nezaměstnanost je nízká - v mezinárodním měřítku je dokonce druhá nejnižší v Evropské unii. Lépe je na tom už jen Malta, potvrdil nedávno i Tomáš Surka z personální agentury McRoy Czech:

„Nabídka práce je opravdu nebývalá, když to porovnáme s předchozími roky. Nicméně úplně se právě nesetkává s tím, co by ti absolventi nebo uchazeči chtěli dělat za práci.“

„Dneska ta největší nabídka volných příležitostí je ve výrobě, na různých nekvalifikovaných i kvalifikovaných pozicích, potom jsou to technické obory, IT obory, případně zákaznický servis,“ dodal Surka.

Některé obory dokonce bojují s nedostatkem pracovníků, uchazeče proto lákají na vyšší odměny. Čím dál víc podniků situaci řeší také přijímáním pracovníků ze zahraničí.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme