Situaci ČSA bude řešit valná hromada. Stát chce navýšit kapitál

Valná hromada Českých aerolinií se bude zabývat ekonomickou situací národního dopravce. Stát jako dosavadní majoritní vlastník se bude snažit přesvědčit korejského investora Korean Air, aby se podílel na navýšení základního kapitálu. Český národní dopravce je ve ztrátě a v září oznámil propouštění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že stát udělá všechno pro záchranu Českých aerolinií. Právě proto prosazuje navýšení základního kapitálu.

„Určitě my navrhujeme navýšení kapitálu jako stát a navyšujeme nějakou částku a doufáme, že korejský akcionář se k tomu přidá,“ řekl Babiš.

Pro překlenutí krize je podle předsedy představenstva Českého aeroholdingu, pod který ČSA spadají, potřeba v následujících šesti měsících finanční injekce zhruba 440 milionů korun.

Po navýšení kapitálu a snížení provozních nákladů by ale dopravce měl hospodařit s vyrovnaným výsledkem.

Společnost v září oznámila záměr propustit 77 pilotů, 172 palubních průvodčí a 66 technicko-hospodářských pracovníků. Letušky a stevardi kvůli tomu vyhlásili stávkovou pohotovost.

Vedení firmy propouštění zdůvodňuje tím, že je to nezbytná reakce na vyřazení šesti letadel Airbus A320, pro které nemají ekonomicky smysluplné využití. Na ČSA údajně dolehla ukrajinská krize, kvůli níž ubylo cestujících z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu.

Loni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme