Škoda Auto zavede 6denní pracovní týden. Zájem o auta stále roste, zaměstnanci ale chybí

Od ledna musí zaměstnanci závodu v Kvasinách počítat s pracovní sobotou. Zájem o auta vzrostl nad očekávání, koncern navíc chystá výrobu nového modelu Kodiaq. Čelí ale nedostatku pracovních sil. Informace o plánovaných změnách v automobilce ve středu přinesly Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Kodiaq: první SUV, pod které se podepsala Škoda Auto, se chlubí velkým kufrem

Škoda Kodiaq: první SUV, pod které se podepsala Škoda Auto, se chlubí velkým kufrem | Foto: Škoda Auto

„V současné době jsme plně vytíženi produkcí stávajících modelů a přípravou na ty avizované," uvedl pro Hospodářské noviny Jiří Černý, šéf výrobního závodu v Kvasinách.

O zavedení nového směnného systému ale už v září na pařížském autosalonu informoval Bernhard Maier, šéf automobilky. Linky budou šest dní v týdnu pracovat od ledna příštího roku.

Platy zaměstnanců jsou ve Škodě nadprůměrné, přesto se firma potýká s nedostatkem pracovních sil. Situaci nenahrává ani rekordně nízká nezaměstnanost na Rychnovsku.

Pracovníky automobilce navíc přetahují i její dodavatelé sídlící v okolí. I oni totiž musí zvyšovat výrobu.

Změnu k lepšímu by mohl přinést nový nábor lidí. „Zájemci slyší na nabízený plat, na možnost pořídit si výhodně auto či na garanci ubytování za 1500 korun měsíčně," uvedl pro HN Jiří Černý. Pracovníky ale Škoda shání i v Polsku nebo na Ukrajině.

Společnost loni vydělala 31 miliard korun a i letos se jí daří. Podle tržeb patří mezi nejziskovější automobilky v Evropě. Zisky posílil mimo jiné také úspěch modelu Superb, podle šéfa kvasinských závodů se ho vyrobí i přes 400 sta kusů denně.

I přes tak masivní výrobu ale na Superb zákazníci musí čekat až tři měsíce, dříve jim trpělivost musela vystačit na půl roku.

Hlavní závod Škody v Mladé Boleslavi zatím pravidelné pracovní soboty nepřipravuje.

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme