Škodovka poslala zaměstnancům dopis kvůli protestům za vyšší platy. Vyhrožují nám, tvrdí odbory

Mladoboleslavská Škodovka hrozí podle odborářů postihem zaměstnancům, kteří půjdou na středeční demonstraci za vyšší platy. Mluvčí automobilky Jan Baláž se proti tvrzení odborářů ohradil. Vedení prý pouze rozeslalo zaměstnancům dopis s instrukcemi kvůli lepší organizaci protestů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka Škoda Yeti

Výrobní linka Škoda Yeti | Foto: Škoda Auto

„Zaměstnanci dostali dopis, ve kterém našli informace, jak mají postupovat, pokud se chtějí daného shromáždění zúčastnit. Nemůžeme mluvit o žádných výhružkách,“ říká mluvčí Škoda Auto Jan Baláž.

Automobilka prý plně respektuje právo zaměstnanců vyjádřit názor. Na druhou stranu ale také nese odpovědnost za jejich bezpečnost během pracovní doby.

Škoda Auto měla loni čistý zisk 18,4 miliardy korun, meziročně vzrostl o polovinu. Společnost loni prodala přes milion aut, což je nejvíce v historii. Ve třech českých továrnách automobilky pracuje zhruba 24 500 lidí.

„Účast zaměstnanců musí být organizovaná. Máme i některé provozy, ve kterých může svévolné opuštění pracoviště vést k několika milionovým škodám,“ dodává Baláz.

Protestem chtějí odbory dosáhnout většího nárůstu platů. Důvodem je prý to, že se firmě dobře daří. Výši platů řeší odboráři s vedením firmy už delší dobu. Automobilka navrhla při kolektivním vyjednávání růst mezd o tři procenta. Odbory původně žádaly 6,5. Pak požadavek o něco snížily. Úplné shody se ale přesto nepodařilo dosáhnout.

Odbory se s vedením firmy zatím domluvily na tom, že zaměstnanci dostanou v květnu bonus 25 tisíc korun. Dostat ho mají spolu s penězi, které automobilka vyplatí zaměstnancům před letními dovolenými a před Vánoci.

Dohromady by zaměstnanci měli dostat roční bonus v průměrné výši asi 60 tisíc korun. Součástí nabídky firmy byl také další nárůst příspěvku na penzijní připojištění – až 900 korun měsíčně.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme