Společnost O2 chce, aby ČNB prošetřila výroky ředitele pražské burzy

Telekomunikační firma O2 chce po České národní bance (ČNB), aby prošetřila, jestli nedávná vyjádření ředitele Burzy cenných papírů Praha Petra Koblice neměla vliv na trh s akciemi firmy a zda jsou v souladu s výkonem jeho funkce. Kateřina Bartůšková z ČNB řekla, že vše prošetří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní ekonomická rada vlády NERV, Petr Koblic

Národní ekonomická rada vlády NERV, Petr Koblic | Foto: Filip Jandourek

„Obecně platí, že se každým jednotlivým podáním České národní bance odpovídajícím způsobem zabýváme a podle obsahu dále postupujeme. O výsledku budeme informovat subjekt, který podání do ČNB poslal,“ uvedla pro Český rozhlas Bartůšková.

Koblic v rozhovoru pro deník Hospodářské noviny mimo jiné uvedl, že chápe rozzuřené akcionáře kvůli rozdělení O2 na operátora a nově vzniklého správce infrastruktury Cetin. Také řekl, že PPF jako majoritní vlastník O2 nechtěla, aby se akcie Cetinu obchodovaly na burze.

Kritizoval i podmínky, za kterých PPF loni nabídla akcionářům O2 odkoupení jejich podílů. Ty byly administrativně tak složité, že musela více než polovinu nabídek odmítnout.

„Je to jedním slovem neuvěřitelné, navíc jsou směšovány dvě zcela nesouvisející věci. Rád bych věřil tomu, že se nejedná o nemístný nátlak," reagoval pro ČTK Koblic.

Cetin se od O2 oddělil v červnu. V květnu, týden před rozdělením firmy, se akcie O2 ocitly na historickém minimu. Ztratily asi 40 procent své hodnoty, kterou měly před vstupem PPF. Výrazně posílily až poté, co PPF oznámila další dobrovolnou nabídku odkupu akcií O2 i Cetinu.

ČTK, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme