Start elektronické evidence tržeb se odkládat nebude, začne od prosince

Ministerstvo financí potvrdilo, že start elektronické evidence tržeb (EET) se odkládat nebude. Spustit by se měla 1. prosince 2016, odkdy bude povinnost platit pro hotely a restaurace, s výjimkou stánkového prodeje potravin a nápojů v tržnicích. Od září začne ministerstvo podnikatelům přidělovat autorizační údaje, od listopadu bude spuštěna testovací fáze EET.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Od 1. 3. 2017 nám potom nastupuje druhá fáze, která se týká maloobchodu a velkoobchodu. Třetí fáze potom zahrne všechny ostatní zbývající činnosti s výjimkou čtvrté fáze a je účinná od 1. března 2018. Čtvrtá fáze, která se týká vybraných řemesel, tam začíná evidence 1. června 2018,“ doplnila náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

V roce 2018 se postupně mají k elektronické evidenci tržeb přidat třeba účetní, advokáti, lékaři a řemeslníci.

Výjimka pro stánkový prodej

EET se zatím nedotkne stánkového prodeje potravin a nápojů v tržnicích. To ale kritizuje prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

„Jestliže z toho má vypadnout stánkový prodej, pak si nedokážu představit, že na náměstí bude několik restaurací, vezměte si třeba Staroměstské náměstí v Praze, které budou mít povinnost evidovat, plně zavést tento systém a prakticky stejný produkt – podobný pokrm, nápoj jako svařené víno - se bude prodávat naproti na stánku, kde tato povinnost nebude,“ popsal.

Asociace naopak vítá, že se v souvislosti s EET od prosince sníží sazba DPH u stravovacích služeb a nealkoholických nápojů z 21 na 15 procent.

Autorizační údaje k EET si podnikatelé budou moct vyzvednout elektronicky přes daňový portál a datovou schránku nebo osobně na jakémkoliv finančním úřadu.

Ministr financí Andrej Babiš z ANO chce kvůli zavedení elektronické evidence znovu navrhnout snížení DPH u točeného piva z 21 na 15 procent. Koalice o tom bude jednat ve středu. KDU-ČSL si chce počkat na Babišovy argumenty, ale zásadně se tomu nebrání.

Tržby nebudou muset elektronicky evidovat například neziskové organizace nebo školní jídelny.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme