Stát chce pomoci českým firmám, aby volná místa mohli zaplnit Ukrajinci

Vláda chce umožnit firmám, aby volná místa mohli snadněji obsadit zaměstnanci z Ukrajiny. Kvůli tomu fungují už dva podpůrné programy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci dokončují kruhový objezd u Parama v Pardubicích

Dělníci dokončují kruhový objezd u Parama v Pardubicích | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

Od loňského listopadu funguje projekt, díky kterému snadněji najdou uplatnění vysoce kvalifikovaní lidé z Ukrajiny. Od srpna pak funguje podobný program pro lidi s nižší nebo střední kvalifikací.

Čeští uchazeči o práci ale nemusejí mít strach, že by místa byla přednostně obsazována ukrajinskými pracovníky, říká Jan Zikeš z Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

„Ten systém je celý postavený na tom, že firma musí skutečně prokázat přes úřad práce, že to místo má volné minimálně 30 dní, to znamená, že 30 dní o ně není zájem ze strany českých zaměstnanců. A potom si sama musí jakýmikoliv prostředky sehnat, najít, domluvit dotyčného zaměstnance na Ukrajině,“ tvrdí Zikeš.

Tyto vládní projekty mají Ukrajincům ušetřit hlavně čas při vyřizování potřebných dokladů k práci a k pobytu. V České republice by mohlo najít zaměstnání až pět tisíc lidí z této východoevropské země.

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme