Stát chystá přísnější pravidla pro hypotéky a nebankovní půjčky

Poskytovatelů nebankovních půjček bude možná brzy na českém trhu méně než pětina. Počítají s tím autoři návrhu novely zákona o úvěru pro spotřebitele, o kiterém píše deník E15. Ministerstvo financí chce nastavit přísnější pravidla – poskytovatel půjčky bude muset prokázat odbornost, doložit čistý trestní rejstřík, mít pojištění odpovědnosti a nejspíš i minimální základní kapitál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle náměstka ministra financí Martina Prose, kterého deník cituje, by oblast nebankovních půjček měl stát regulovat stejně jako třeba spoření nebo investování.

V současné době je na českém trhu asi 50 tisíc nebankovních poskytovatelů půjček. Autoři návrhu počítají s tím, že by se jejich počet v budoucnu mohl vejít do 10 tisíc. Vztahovala by se na ně přísnější pravidla.

„Už by si například neměli vystačit se současným živnostenským oprávněním,“ vysvětlil mluvčí ministerstva financí Marek Ležatka.

„Aby mohli nadále své služby nabízet, budou muset splnit předepsané podmínky, například by měli prokázat svou odbornou způsobilost a důvěryhodnost, plnit organizační požadavky nezbytné pro řádné dodržování požadavku na ochranu spotřebitele a tak dále.“

Dohled by patřil ČNB

„Ministerstvo financí také navrhuje, aby dohled nad těmito osobami byl začleněn mezi pravomoci a úkoly České národní banky, tak, je tomu v případech ostatních sektorů finančního trhu,“ dodal Ležatka.

Centrální banka s tím ale nesouhlasí.

„Protože nejde o subjekty, které přijímají vklady, nebo spravují finanční prostředky a jejichž úpadek by měl nějaké závažné důsledky pro zákazníky anebo závažné dopady na finanční stabilitu,“ popsala důvody mluvčí České národní banky Kateřina Bartůšková.

„Za efektivní bychom považovali regulaci poskytovatelů úvěrů s tím, že by měli plnou odpovědnost za činnost zprostředkovatelů.“

Naopak velké firmy, které úvěry poskytují, prý návrh novely vítají. Deník cituje mluvčího společnosti Provident Financial, podle nějž by mohla regulace zamezit používání neférových praktik.

Návrh novely kromě toho počítá také s větší regulací hypoték. Dluh by domácnosti mohly splatit kdykoli – podobně jako to funguje už v současnosti u spotřebitelských úvěrů.

Jak však upozorňuje třeba Hypoteční banka, předčasné splácení banky něco stojí. Ministerstvo financí proto vymýšlí způsob, jak to udělat, aby se kvůli tomu banky nedostaly do ztráty.

Podle náměstka ministra financí Martina Prose bude zákon připravený v dubnu a v červnu ho projedná vláda. Pak prý bude hodně záležet na tom, jak se k němu postaví Česká národní banka, ale i další instituce.

Jitka Hanžlová, mkp, Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme