Statistici poprvé zveřejní HDP spočítaný podle nové metodiky

Český statistický úřad dnes poprvé zveřejní hrubý domácí produkt počítaný jinak. Podle nové metodiky ESA 2010. Nový způsob výpočtu požaduje Evropská unie, ale přechází na něj například i Austrálie nebo Spojené státy. Čeští statistici se na změnu připravovali 2 roky a za tu dobu přepočítali národní účty až do roku 1995.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad (ilustrační foto)

Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Díky tomu bude možné srovnání vývoje ekonomiky v jednotlivých letech. Hrubý domácí produkt je souhrn všech produktů - zboží a služeb - které se v daný čas v daném regionu vytvoří.

Započítává se tam ale jen finální produkt. Nejsou tam například součástky do automobilů, jen už dokončená auta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové metodice výpočtu HDP mluvila Jitka Hanžlová

Protože se ale mění skladba ekonomiky a odvětví, které ji výrazně ovlivňují, změní se i způsob výpočtu takzvaných národních účtů.

„Především kapitalizace výdajů na výzkum a vývoj," popisuje ředitel sekce makroekonomických statistik Jaroslav Sixta. "To znamená, že všechny výdaje spojené s výzkumem a vývojem, jsou považovány za aktivum. Jsou zaúčtovány do rozvahy a odepisují po tu dobu, co jsou výsledky vlastně použitelné.“

Předtím se tyto položky vykazovaly jako běžné náklady. To samé platí nově pro vojenské výdaje.

„Doposud platila konvence, že nákupy zbraní se považovaly za mezispotřebu, ale byly považovány za investice. Nyní všechny nákupy aktiv, které jsou použitelné ve výrobním procesu po dobu delší než 1 rok, a to jsou i zbraně, se považují za aktiva,“ doplnil Sixta.

Stejně se budou do hrubého domácího produktu zahrnovat výdaje na mobilní telefony, na počítače, na laptopy.

Předpokládá se, že například v přepočtu údajů za rok 2012 stoupne HDP o 202 miliardy korun. Meziroční srovnání v procentech by ale nová metodika výrazně měnit neměla.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme