Státní dluh loni stoupl. Každý obyvatel tak teoreticky dluží 159 tisíc korun

Na každého obyvatele České republiky bez ohledu na to, jestli je to dítě nebo dospělý, připadá dluh 159 tisíc korun. Takový je reálný přepočet zadlužení, které má celý stát. Loni mírně stouplo o 9,3 miliardy korun na 1,673 bilionu korun. Údaje z poloviny února dnes potvrdilo ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Rostlo především vnitřní zadlužení státu, naopak klesl zahraniční dluh. Celkové číslo sice působí dramaticky, ale poměr k výkonnosti ekonomiky je jeden z nejnižších v Evropě.

„Konkrétně dluh státu představoval 37,5 procenta hrubého domácího produktu,“ potvrdil hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

„Dluh celého veřejného sektoru je na úrovni zhruba 40 procent HDP, což jsou poloviční hodnoty ve srovnání s průměrem EU. A je i řada zemí, které jsou ještě výrazně více zadlužené,“ dodal Marek.

Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda si myslí, že právě financování státními dluhopisy je v současné době pro českou vládu výhodné. Protože investoři o ně mají velký zájem, i když v některých případech české dluhopisy dosahují dokonce záporného úročení.

„Investoři sází na to, že při opuštění závazku ČNB dojde k posílení české koruny a tato korunová aktiva se jim zhodnotí,“ říká Kovanda.

„Dalším důvodem je to, že naše veřejné finance jsou stabilní, pro investory půjčení české vládě znamená velmi malé riziko, a jsou dokonce ochotni platit české vládě za to, že jí vůbec půjčují.“

Investoři jsou totiž často rádi, že si někam bezpečně mohou uložit peníze. Na druhé straně státní dluh už mnoho let roste a to není dobře. Státní pokladna by se měla chovat uměřeně a dluh příliš nezvyšovat.

Už proto, že jeho snižování může být v budoucnu hodně drahou záležitostí.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme