Státní dluh v pololetí stoupl na 1,69 bilionu, každý Čech tak teoreticky dluží asi 160 tisíc

Státní dluh Česka během pololetí stoupl o 18 miliard korun na 1,691 bilionu korun. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 160 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

Podle ministerstva financí je za růstem dluhu větší prodej státních dluhopisů díky příznivým podmínkám na finančním trhu. Během prvního pololetí ministerstvo financí prodalo státní dluhopisy se záporným výnosem za 91,4 miliardy korun. Tím podle MF získal státní rozpočet dodatečné příjmy 133,4 milionu korun.

„V případě, že by ministerstvo mimořádné situace nevyužilo a neprodávalo by střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy bez výnosu se splatnostmi v lednu 2018 a červenci 2019 a státní pokladniční poukázky se splatností v roce 2016, činil by pokles státního dluhu (ve druhém čtvrtletí) až 32,5 miliardy korun,“ uvádí ve zprávě úřad.

Další pokles státního dluhu se podle ministerstva očekává v druhém pololetí roku 2016, ve kterém je soustředěno cca 70 procent splátek střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů splatných letos.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Za celý loňský rok státní dluh mírně stoupl o 9,3 miliardy Kč na 1,673 bilionu korun. Důvodem nárůstu dluhu byla podle úřadu rovněž snaha prodat více státních dluhopisů, které investoři nakupovali se záporným výnosem.

Státní dluh | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme