Strojírenské Vítkovice přiznaly obří dluhy dceřiné VPE. Firma míří do insolvence

Dceřiná firma strojírenských Vítkovic bankrotuje, ve čtvrtek na sebe podala návrh na insolvenci. Vítkovice Power Engineering přiznaly, že neplatí více než sedmi stovkám firem a dluží stovky milionů korun. Společnost nyní žádá Krajský soud v Ostravě, aby jí povolil reorganizaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Shora skýtá Bolt Tower jedinečný výhled na Dolní oblast Vítkovice

Shora skýtá Bolt Tower jedinečný výhled na Dolní oblast Vítkovice | Foto: Naďa Čvančarová

Koncem dubna na firmu Vítkovice Power Engineering podala insolvenční návrh firma, která koupila pohledávky věřitelů. Soud páteční jednání o insolvenčním návrhu nakonec zrušil.

„Mělo proběhnout jednání o insolvenčním návrhu, které bude zrušeno, jelikož v případě, že na sebe podá insolvenční návrh sám dlužník, je víceméně již nesporné, že se opravdu nachází v úpadku. Jednání o této věci by už bylo nadbytečné,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová.

Dceřiná firma Vítkovic zaměstnává přes tisíc lidí. Jestli jim hrozí propouštění, nechtěla mluvčí podniku Eva Kijonková komentovat.

„Samozřejmě nemůžeme tvrdit, že se nestane vůbec nic, že nebudou žádné změny v rámci společnosti. Skupina Vítkovice Machinery Group není pouze firma Vítkovice Power Engineering, celá skupina má přes 30 firem,“ řekla Kijonková.

Problémy pro ostravský region

Podle předsedy odborové organizace KOVO Jaroslava Součka je pro region hodně nepříznivé, že potíže Vítkovic přicházejí ve stejném období jako problémy OKD.

„Je to velmi nešťastná koncentrace problémů, které se soustředí právě do tohoto časového období, a pro nás je to o to obtížnější, že Vítkovice neměly špatné prognózy do budoucna. Nedocenění některých zakázek vedlo k této, dá se říct, tragické situaci,“ popsal Souček.

Podle Součka se vítkovičtí odboráři připravují i na krizové scénáře. „Připravují materiály, které se týkají stavu, kdy by firma měla odstavené účty a nemohla vyplácet mzdy. To znamená, že připravují podklady pro zaměstnance, jakým způsobem se mají zachovat, jak žádat stát o pomoc a případně jak následně s firmou ukončit pracovní poměr.“

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD to může být problém i pro státní instituce.

„Je to něco, co komplikuje situaci pro státní instituce, kterými jsou Česká exportní banka a EGAP. Ty financují výstavbu tepelné elektrárny Adularya v Turecku. Vítkovice ji skoro dokončily, nicméně ne úplně. Potřebují vyřešit nějaké problémy s kvalitou uhlí, které se spaluje v kotlích,“ řekl ministr ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Vítkovice Power Engineering patří ke klíčovým firmám holdingu. Vyrábí tepelné elektrárny nebo ocelové konstrukce. Hlavním vlastníkem skupiny je podnikatel Jan Světlík.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme