Teleshoppingová firma, která proslavila guru prodeje Horsta Fuchse, krachuje. Žádá o konkurz

Rakouská firma WS International, někdejší tuzemský lídr prodeje přes televizní obrazovku, dluží svým věřitelům 34 milionů korun. Požádala proto o zahájení insolvenčního řízení s cílem jít do konkurzu. Dluží i televizím Nova a Prima.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horst Fuchs je snad nejznámější tváří WS International a teleshoppingu vůbec

Horst Fuchs je snad nejznámější tváří WS International a teleshoppingu vůbec | Foto: YouTube WS International

Na finanční problémy firmy upozornil deník E15.cz. Podle něj bylo posledním hřebíčkem do rakve WS International srpnové vypovězení kontokorentu od ČSOB.

Firma, kterou vlastní Rakušané Werner a Christine Schleinzerovi, nezvládala splátkový kalendář. „Dlužník se současně pokoušel dohodnout s akcionáři na pomoci s financováním nákupu zboží, která by uvolnila zdroje pro splácení závazků, avšak neúspěšně,“ uvedli podle deníku členové představenstva Igor Stahala a Eva Hálová v návrhu na insolvenci.

Uškodili jí šmejdi

WS International nabízela v minulosti zboží přes teleshoppingové pořady. Z jejich moderátora Horsta Fuchse se následně stala živoucí legenda. Firma postupně začala zboží kuchyňského a dalšího typu nabízet i ve čtyřech kamenných obchodech v obchodních centrech.

Snažila se prodávat i na specializovaných prodejních akcích. Skončila s nimi kvůli neférovému jednání některých jiných hráčů na trhu – takzvaných šmejdů – zákazníci o tyto akce totiž ztratili zájem.

Nově dluží devět milionů

Zároveň se firma podle členů představenstva v posledních letech potýkala s nižším množstvím dodávek zboží od hlavního dodavatele, než bylo potřeba, a to i v době nahromadění objednávek. Ještě v roce 2004 dosáhly tržby společnosti 345 milionů korun, ale předloni to bylo pouhých 57 milionů. V roce 2013 firma zaznamenala ztrátu přes pět a půl milionu korun.

K největším věřitelům tak patří televize Nova, které WS International dluží devět milionů, a stanice Prima, jež nedostala dva miliony, píše E15.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme