Třetina živnostníků po zavedení EET skončí, tvrdí poslanec Heger. Babiš to odmítá

Po zavedení elektronické evidence tržeb skončí alespoň třetina živnostníků. V televizi Prima to řekl poslanec z TOP 09 Leoš Heger. Podle něj na tento scénář ukazují zkušenosti z jiných zemí, například z Chorvatska. Podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše to tak ale být nemusí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tisková konference ANO, Andrej Babiš

tisková konference ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

„V Chorvatsku to bylo tak, že ti, kteří podváděli a měli potom nárůst tržeb ve stovkách procent, tak jim bylo trapně pokračovat jako živnostníci a založili si firmy,“ řekl ministr financí a dodal:

„U nás je to stejné, už k nám chodí oklikou a ptají se, ‚když budu mít o 300, 400 procent vyšší tržby, co mi ta finanční správa udělá?‘ No neudělá nic, my už to dnes vidíme z hlediska výběru daní, že se začíná platit.“

Start elektronické evidence tržeb se odkládat nebude, začne od prosince

Číst článek

Podle poslance Leoše Hegera ale kvůli evidenci tržeb budou živnostníci končit. Zároveň upozornil, že ve vládním programovém prohlášení sice je velmi bohatá pasáž o tom, jak se vláda o živnostníky bude starat, podle něj se tak ale neděje.

„Současná vláda preferuje velké podnikatele a na živnostníky nemyslí,“ uvedl Heger. „My souhlasíme s tím, že se daně mají platit a má tu být férový prostor, to ale ještě neznamená, že tu musí být EET,“ dodal.

Elektronická evidence tržeb se rozjede letos v prosinci. Původně mělo jít o plošnou povinnost pro všechny podnikatele, nakonec ji ale vláda bude zavádět postupně. Hned od začátku se například nebude týkat stánkového prodeje.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme