Ukrajinská krize se projevuje i na českých letištích. Ruských turistů ubývá

Pražskému Letišti Václava Havla ubyly o prázdninách tisíce cestujících. Důvodem je propad pasažérů na linkách do Ruska. Ještě hůře je na tom letiště v Karlových Varech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V letních prázdninových měsících je na letištích špička. Ruzyně ale za červenec a srpen hlásí úbytek cestujících, potvrzuje mluvčí letiště Eva Krejčí:

„V letošním červenci jsme na Letišti Václava Havla v Praze odbavili o 23 tisíc cestujících méně než v loňském roce. Ve srovnatelném období se tedy jedná o pokles 1,9 procenta. Mírný pokles jsme zaznamenali také v srpnu. Důvodem je situace na Ukrajině a v Rusku. Na letech do destinací, jako je například Moskva, Kyjev či Petrohrad, zaznamenáváme dvouciferné poklesy.“

Na situaci na Ukrajině a okolních trzích bude záviset i celoroční výsledek letiště. I přes nepříznivý vývoj na východních trzích nicméně letiště za prvních osm měsíců letošního roku vykazuje skoro jednoprocentní nárůst počtu cestujících. Odbavilo jich dosud zhruba 7,5 milionu.

Letiště předpokládá, že tento nárůst udrží až do konce roku. Za celý loňský rok přepravilo pražské Letiště Václava Havla skoro 11 milionů lidí.

Rusy nahrazují Němci a Číňané

Hůře je na tom ale letiště v Karlových Varech, kam létají hlavně linky z Ruska. Tam statistiky za srpen ukazují dokonce desetiprocentní odliv ruských cestujících.

Úplně nejhůř je na tom linka mezi Moskvou a Prahou, kterou v červnu využilo o 20 tisíc cestujících méně než loni, což znamená propad o 30 procent. V srpnu se propad snížil na 14 tisíc pasažérů.

Takový úbytek se projevuje i v bilanci cestovního ruchu. Pokles počtu ruských turistů je podle Českého statistického úřadu 14 procent za druhé čtvrtletí, celkem se ale počet zahraničních návštěvníků Česka zvyšuje, protože ruské turisty nahrazují Němci a Číňané.

V Rusku krachují cestovní kanceláře

Podle deníku E15 ale v Česku ubývá ruských turistů rychleji než v okolních zemích. Ruský státní statistický úřad Rosstat uvádí, že za první pololetí vycestovalo do Česka o sedm procent méně Rusů. V Německu ruských návštěvníků ubylo meziročně o tři procenta, ve Francii o jedno procento. Do Polska jich však naopak přijelo o pětinu víc. Velký nárůst ruských turistů zaznamenaly také Maďarsko a Rumunsko.

Válkou na Ukrajině trpí i sport. Šachtar nekope v Doněcku, hokejová liga stojí

Číst článek

Pokud jde o celou Evropu, počet ruských turistů se meziročně snížil o 2,5 procenta. Úbytek turistů o více než deset procent zaznamenali například v Irsku, Lucembursku, ve Slovinsku a v Chorvatsku.

Hlavním důvodem poklesu je sankcemi oslabený ruský rubl. Zájezdy do Evropy se Rusům prodražily a mnozí si je momentálně nemohou dovolit. V Rusku už kvůli menšímu zájmu o cestování zkrachovalo několik cestovních kanceláří.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme