Úroda brambor je oproti loňsku o čtvrtinu vyšší, jejich cena klesla

Čeští zemědělci hlásí mimořádně úrodný rok. Oproti loňsku vypěstovali o zhruba 16 procent víc obilovin včetně kukuřice nebo o šest procent víc řepky. Očekává se, že brambor bude oproti loňsku dokonce o čtvrtinu víc. Vyplývá to z posledních údajů Českého statistického úřadu. Zemědělci odhadují, že sklidí skoro 670 tisíc tun brambor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brambory

Brambory | Foto: Ladislav Bába

„Oproti předchozímu roku je úroda skutečně vyšší o čtvrtinu, možná to bude ještě o něco víc, to ukážou konečná čísla, až budou sklizeny všechny brambory,“ říká Miloslav Chlan z Ústředního Bramborářského svazu.

„Letošní úrodu hodnotíme jako lepší průměr, loni byla totiž velká neúroda a je to lepší, než je průměr několik let zpátky. Myslíme si, že bude i dobrá kvalita brambor,“ podotýká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úrodě a cenách brambor mluví Miloslav Chlan z Ústředního bramborářského svazu

Brambor je víc taky kvůli tomu, že je zemědělci zasadili na větší ploše, než loni.

„Proti loňsku je to o 700 hektarů osázených ploch více a také hektarový výnos 28 tun z hektaru je velmi pěkný,“ vysvětluje ředitel Odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek.

„Úroda je proti loňsku vyšší a to se samozřejmě odráží i v cenách. Cena u farmářů je oproti loňsku snížena o čtyři až pět korun,“ dodává.

Miloslav Chlan očekává, že po skončení sklizně farmářské ceny porostou. „Dnešní farmářské ceny na úrovni podle skutečné kvality a odrůd jsou v rozpětí asi od 2,50 do 3,50 korun za kilogram, ale jsou pod úrovní pěstitelských nákladů našich zemědělců,“ tvrdí.

Lidé se podle něj začínají o původ a kvalitu brambor více zajímat. „Říká se, že český člověk je nastavený na cenu, podle toho kupuje. Ale já si myslím, že český spotřebitel začíná mít větší zájem o to, co kupuje a odkud to pochází, a u brambor to platí dvojnásob,“ míní Chlan.

„Lidé se hodně zajímají o varné typy a někteří už dokonce vyhledávají brambory podle odrůd a také přemýšlejí o tom, jak brambory vypadají a jakou mají vnitřní konzistenci a chuť. Co se týká biobrambor, je to velmi problematické vypěstovat a na trhu je najdeme jen ve specializovaných obchodech,“ uzavírá.

Eliška Malínská, Tereza Chlubná, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme