Úroda jablek bude o pětinu nižší než loni. Ceny porostou

Letošní sklizeň jablek bude druhá nejnižší za posledních 15 let. Ovocnářská unie předpokládá, že sadaři sklidí zhruba 118 tisíc tun jablek, což je zhruba o pětinu méně než v loňském roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablka

Jablka | Foto: Corel GALLERY

Špatná úroda bude mít samozřejmě vliv i na cenu jablek. „My předpokládáme, že ceny jablek by se měly vrátit na úroveň roku 2008, tedy dobu před krizí,“ vysvětluje Martin Ludvík z Ovocnářské unie. V době krize přitom cena jablek poklesla zhruba o 25 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úrodě jablek mluvil v Ranním Radiožurnálu Martin Ludvík z Ovocnářské unie.

Nedostatek jablek ale netrápí jen české sadaře. „Málo jablek se urodilo v celé Evropě. Zejména Polsko jako největší producent v Evropě předpokládá sklizeň o jednu třetinu nižší,“ říká Ludvík.

Na neúrodě se podepsalo zejména chladné a deštivé počasí. Podle Ludvíka navíc sadaři museli bojovat se strupovitostí. „Pro její rozvoj je nejlepší deštivé počasí v období jara, což byl typický příklad letošního května. Celá řada pěstitelů nebyla schopná přes každodenní deště provést ošetření proti této chorobě a část letošní úrody tak bude muset skončit v moštech.“

Lenka Rafaelová, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme