Ústecký kraj prodá jihokorejskému Nexenu pozemky pro novou továrnu na pneumatiky

Ústečtí krajští zastupitelé dnes schválili prodej pozemků pro jihokorejskou společnost Nexen. Firma chce v průmyslové zóně Triangle u Žatce postavit továrnu na výrobu pneumatik. Za pozemky zaplatí zvýhodněnou cenu jedno euro za metr čtvereční. V továrně by mělo v budoucnu najít práci až 1500 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nexen Tire - odhalení podoby továrny

Nexen Tire - odhalení podoby továrny | Foto: Nexen Tire

„Zdrželo se sedm zastupitelů, proti byli tři, pro 38 zastupitelů. Tím byl písemný návrh na usnesení schválen,“ informoval o výsledku tajného hlasování Jan Řehák z ODS.

Prodej ploch v průmyslové zóně Triangle dosud brzdila otázka kompenzací za kupní cenu. Ústecký kraj, jenž pozemky vlastní, totiž čekal na rozhodnutí vlády, které má rozdíl v ceně pozemků urovnat.

„Kompenzace ve výši 292 milionů korun, to znamená rozdíl v ceně, za kterou pozemky prodáváme, a v ceně, za kterou jsou prodány korejské společnosti,“ upřesnil komunistický hejtman Oldřich Bubeníček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústecký kraj prodá jihokorejskému Nexenu pozemky pro novou továrnu na pneumatiky

Podle něj kraj nedostane peníze od vlády přímo. Zaplatí s nimi vybavení v průmyslové zóně Triangle.

„Tam je nyní potřeba udělat hasičskou zbrojnici, je tam potřeba rozšířit čističku odpadních vod. Tím, že se zvyšuje počet pracovních míst, se tam rozšiřuje i autobusová doprava, která tam zajíždí, takže se počítá i s novými zastávkami,“ vypočítal.

Firma Nexen čeká na územní rozhodnutí a zároveň na posouzení vlivu životního prostředí. Výrobu chce zahájit v polovině roku 2018.

„Bude následovat řízení stavebního povolení. Rádi bychom započali zemní práce nejpozději v srpnu tohoto roku. Rok 2018 je pro nás stále klíčový a platí, že bychom někdy na přelomu prvního a druhého pololetí chtěli začít vyrábět,“ uvedl Petr Pospíšil z Nexenu.

Jednání s dalšími investory

Společnost se po získání stavebního povolení chystá na nábor nových zaměstnanců. „Teď momentálně jsou pro nás zásadní následující povolovací procesy. Až budeme vědět exaktní termín vydání stavebního povolení, potom můžeme začít plánovat nábor zaměstnanců,“ dodal Pospíšil.

Nexen chce v první fázi zaměstnat až 1500 lidí a prostavět 22 miliard korun. V průmyslové zóně ale pravděpodobně nejde o poslední novou společnost.

„Určitě máme ještě v podstatě 130 hektarů volných ploch, které jsou zhruba z poloviny v jednání s potenciálními investory,“ vysvětlil ředitel žatecké průmyslové zóny Triangle Jaroslav Krch. Nové společnosti by mohly spustit výrobu společně s Nexenem, tedy v roce 2018.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme