Úvěr má skoro každý třetí Čech, dohromady dluží skoro dva biliony korun

V Česku je více než tři miliony dlužníků. Celkem lidé dluží bankám a nebankovním společnostem jeden bilion a sedm set miliard korun. Počet Čechů, kteří mají nějakou formu úvěru, loni narostl o víc než 160 tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Lidé si půjčují hlavně na bydlení – vedou hypotéky nebo úvěry ze stavebního spoření. Právě hypotéku má už přes půl milionu lidí.

Za větším zájmem stojí hlavně historicky nejnižší úrokové sazby – třeba před pěti lety byly skoro na dvojnásobku.

„Lidé na nízké úrokové sazby slyší. Stále více lidí už uvažuje i o tom, že si pořídí nemovitost o něco dříve, než měli původně v plánu. Právě proto, že jsou úrokové sazby příznivé,“ říká analytik Fincentra Josef Rajdl, podle nějž by navíc sazby mohly ještě dál klesat.

Průměrná výše hypotéky, tedy částka, kterou si lidé loni na bydlení půjčili, byla dva miliony korun.

Hypotéky si berou nejčastěji lidé mezi 30 až 40 lety, tedy hlavně lidé v produktivním věku, kteří zakládají rodinu a zajišťují bydlení. U krátkodobých úvěrů se trend mění, půjčku si berou především lidé starší 50 let. Jen loni si vypůjčili přes 70 miliard korun.

Zodpovědnější přístup

Co se splácení týká, loni – poprvé po třinácti letech – klesl objem nesplacených úvěrů. Češi obecně splácejí s větší odpovědností, přesto však celková dlužná částka roste.

U spotřebitelských úvěrů, které lidé využívají na vybavení bytů nebo k nákupu auta, je situace horší – problém se splácením má už každý desátý Čech.

„Lidé se opravdu snaží chovat se zodpovědně k těm úvěrům. Sice splácí své závazky, ale zase se objevuje ta druhá stránka – a to je to, že pokud lidé mají problém s úvěry, tak mají v tuto chvíli daleko větší částky, které nedokáží splácet, než tomu bylo v minulosti,“ dodává výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

Struktura úvěrů v ČR v roce 2014 | Foto: ČTK

kov, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme