Už každý 12. podnikatel v Česku je cizinec. Zisk vykazují častěji, je ale nižší

Živnostenský list má v České republice téměř 84 tisíc podnikatelů s cizí státní příslušností. Jde o nejvyšší počet podnikatelů-cizinců v rámci zemí Visegrádské skupiny. Podle Asociace malých a středních podniků, která průzkum mezi živnostníky provedla, může pracovní trh v Česku ovlivnit i současná migrační vlna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podnikatel, manažer, byznysmen, společenské oblečení, dress code, kravata, oblek (ilustrační foto)

podnikatel, manažer, byznysmen, společenské oblečení, dress code, kravata, oblek (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Mezi cizinci podnikajícími v České republice převažují Ukrajinci, Vietnamci a Slováci. Přibývá ale i Němců.

Skoro třetina zahraničních podnikatelů působí v oblasti maloobchodu, následuje stavebnictví a vzdělávací činnost, tedy především výuka jazyků a překladatelství.

„Nejvíce jich podniká ve Středočeském kraji a zejména v Praze. V drtivé většině u nás podnikají cizinci ve věkové kategorii mezi 25 a 50 lety. V podstatě úplně chybí mladí podnikatelé, osmnáctiletí nebo dvacetiletí lidé, kteří si zakládají svoje spinoffy nebo startupy,“ přibližuje Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Živnostenský list má v České republice téměř 84 tisíc podnikatelů s cizí státní příslušností

Z průzkumu navíc vyplývá, že cizinci vykazují zisk častěji než čeští podnikatelé. Ten je ovšem zhruba o čtvrtinu nižší než zisk tuzemských firem.

Od začátku letošního roku už požádalo o azyl v České republice téměř 1000 cizinců, což je zhruba o 420 víc než loni. Jde hlavně o Ukrajince, Syřany a Vietnamce. České firmy se netají, že by právě o ně měly zájem.

Podniky preferují zejména pracovníky, kteří mají technické vzdělání, umí anglicky a jsou ochotní se rekvalifikovat. Z ankety Svazu průmyslu a dopravy provedené mezi desítkami českých firem vyplývá, že by okamžitě přijaly minimálně 5000 pracovníků.

Jde hlavně o technické profese. Na druhou stranu překážkou může být nejen jazyková bariéra, ale také zdlouhavý proces získání pracovního povolení.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme