V Brně začíná strojírenský veletrh. Zájem firem svědčí o lepší náladě mezi průmyslníky

Na výstavišti v Brně dnes začíná 56. Mezinárodní strojírenský veletrh. Návštěvníci v areálu najdou na 1600 vystavujících firem z celého světa i zajímavý doprovodný program. Podle organizátorů odráží zájem vystavovatelů i zlepšující se náladu mezi českými průmyslníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

53. mezinárodní strojírenský veletrh v Brně

53. mezinárodní strojírenský veletrh v Brně | Foto: Filip Jandourek

Podle ředitele veletrhu Jiřího Rouska se po celou dobu příprav setkávali s optimismem firem.

„Objednávají si často větší expozice, to znamená, že také budou prezentovat více strojních exponátů. Takže můžeme-li posuzovat podle toho, jak jsou ty expozice připraveny, tak veletrh signalizuje, že se českému průmyslu daří lépe,“ uvedl Rousek.

Zmíněný optimismus sdílejí podle všeho i zahraniční firmy. V Brně se jich představí 750 – nejvíce jich bude z Německa, Slovenska, Itálie a Číny.

Jednotlivé ročníky brněnského strojírenského veletrhu i přidružených akcí mívají obvykle jedno společné dominantní téma. Tím letošním je automatizace.

Prakticky se to projeví třeba tak, že se jeden z výstavních pavilonů promění v jakousi továrnu, kde budou v provozu různé automatické výrobní stroje. Další pavilon bude zase patřit průmyslovým robotům.

„Budou opravdu pracovat, ukazovat, co umějí. To jsou stroje, které nejsou běžně k vidění, takže pro návštěvníky je to jedinečná příležitost, jak se na to podívat. Už z loňska víme, že ta expozice budí mimořádnou pozornost a věříme, že to tak bude i letos,“ doplnil Jiří Rousek.

Kolo z 3D tiskárny

Na automatizaci bude zaměřená i soutěž pro studenty-programátory z pětatřiceti středních odborných škol. Ti na základě dílenského výkresu zkusí naprogramovat výrobu určité součástky – a vzápětí si u automatického stroje ověří, jestli je program v pořádku.

„Budou programovat jednoduchou součást, která je ve velikosti lidské dlaně, nicméně ty jednotlivé vstupy jsou poměrně dosti náročné,“ přiblížil Leoš Mačák ze Svazu strojírenské technologie.

Dalším zajímavým tématem bude 3D tisk – tedy výroba trojrozměrných, často velmi složitých součástek pomocí speciálních tiskáren. K vidění bude celá kolekce takto vyrobených věcí, které bude dominovat první horské kolo na světě vyrobené z titanové slitiny právě na 3D tiskárně.

Veletrh potrvá do pátku. Podle odhadů by ho mohlo navštívit více než 70 tisíc lidí.

Petr Boháč, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme