V Česku přibývá lidí, kteří nezvládají splácení půjček. Rizikem jsou i ty malé

Lidí, kteří mají problémy se splácením půjček, je v Česku čím dál více. Uvedlo to sdružení Solus. V jeho takzvaném negativním registru přibylo v předchozím čtvrtletí několik tisíc podobných dlužníků. Na úskalí, která číhají na zákazníky – zvlášť v předvánoční době – dnes upozornili dnes také zástupci Poradny při finanční tísni a serveru Měšec.cz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Současný fenomén, který v našich poradnách zaznamenáváme, jsou takzvané rychlé půjčky. Jedná se o to, že především přes internet, případně formou SMS, si člověk může zařídit malý úvěr, většinou do pěti tisíc korun,“ říká ředitel obecně prospěšné společnosti Poradna při finanční tísni David Šmejkal.

„Fígl spočívá v tom, že ten úvěr je velice nákladný. A je také velice nebezpečný, protože nejedná se jen o možnost splácení, ale také možné nesplácení. Tam jsou skutečně vysoké sankce a pokuty,“ popisuje praktiky zhruba 50 poskytovatelů rychlých půjček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O riziku rychlých půjček mluví David Šmejkal, ředitel obecně prospěšné společnosti Poradna při finanční tísni

Lidé by podle Smejkala měli vždy zpozornět u půjček pod pět tisíc korun. Jde totiž o půjčky pod hranicí zákona o spotřebitelském úvěru, není zde ochrana, kterou poskytuje zákon.

„Jsou poctivé výjimky, ale je jich málo. U všech malých půjček takzvaně před výplatou, takzvaně rychlých půjček, finských půjček, půjček po SMS – jsou různé názvy, zkrátka jde o nízké půjčky na krátký čas – několik dní, týdnů až měsíc – je třeba zpozornět,“ varuje Šmejkal.

Upozorňuje, že půjčí-li si klient třeba tři tisíce, nakonec zaplatí i pět. Roční úrok tak dosahuje až pěti stovek procent. Velkým problémem je, že půjčky jsou velmi dostupné a drahé a cílí na klientelu, která jiné, lepší půjčky nedostane.

U půjček příbuzným či známým chtějte písemné uznání dluhu, radí odborníci

Číst článek

„To jsou lidé, kteří jsou odmítáni bankami a seriózními nebankovními poskytovateli. Už vědí, co znamená nesplácet, vědí, co je prodlení. Takže se ho nebojí. Ale tady je to prodlení při nesplácení skutečně velké, daleko větší než klasické nesplácení,“ podotýká Šmejkal.

Dlužníkům pak hrozí exekuce. „Je to soudní spor. Klient, který se zavázal ke splácení, ho nedodržuje. Blíží se situace vymáhání. A to bych nikomu nepřál,“ říká Šmejkal s tím, že pomoc mohou poskytnout neziskové společnosti.

Splácení půjček - závazky po splatnosti | Foto: Český rozhlas

Helena Šulcová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme