V naftě inspektoři našli extrémní množství vody. Sankce mohou být až 5 milionů

Česká obchodní inspekce při kontrolách čerpacích stanic narazila na benzínku, kde nafta obsahovala padesátinásobné množství vody, než jaké připouštějí normy. Podle obchodní inspekce se ovšem nejednalo o systémové porušení ale o technickou závadu u prodávajícího.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Vyplývá to z několika věcí. Mimo jiné taky z toho, že v případě, že by do zásobníku byla jednorázově nalitá voda, tak by nedošlo ke smíchání nafty s vodou," řekl Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce.

„Kdežto tady nafta s vodou tvořila jakousi emulzi, což nasvědčuje tomu, že tam voda pronikala průběžně, delší dobu a v malém množství,“ vysvětlil Fröhlich a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká obchodní inspekce může čerpací stanici dát pokutu až pět milionů korun, tu zatím ale nikdy nevyužila

„Následně jsme o této situaci informovali prodejce, který uzavřel nádrže s naftou v areálu. České obchodní inspekci poskytl dokumentaci, která svědčila o havarijním stavu myčky v areálu čerpací stanice, ze které skutečně tekla voda do nádrže s naftou.“

Ačkoliv šlo v tomto případě o havarijní stav myčky, nemění to nic na tom, že se prodávala velmi závadná nafta, která mohla vážně poničit motory aut.

I proto Česká obchodní inspekce povede správní řízení. Zákon ji v tomto případě umožňuje uložit sankci až do výše pěti milionů korun.

Na případ upozornil zákazník

„Tuto maximální pětimilionovou hranici Česká obchodní inspekce využívá, zatím tedy nevyužila, v případě, že by šlo o prokazatelně úmyslné manipulování s pohonnými hmotami, kde se několikrát a opakovaně objevuje ten samý delikt a kde opravdu hrozí tak vysoké riziko jako v tomto případě,“ řekl Fröhlich a doplnil:

„Tady se ale dostala voda do nádrže neúmyslně a myslím si, že by v tomto případě bylo chybou použít horní hranici. Obávám se, že hranice pěti milionů korun ještě nebyla pokořena.“

Na případ upozornil přímo jeden ze zákazníků poté, co mu nafta poškodila motor. Podle Fröhlicha spotřebitel jen těžko může poznat, že natankoval nekvalitní pohonné hmoty:

„V tomto případě to zákazník poznal, protože po pár stovkách metrů se motor zadřel, auto dojelo. Spotřebitel podal podnět na Českou obchodní inspekci a na tuto konkrétní čerpací stanici a jeho podnět se potvrdil.“

Spotřebitel se může jen těžko bránit

Obecně se ale podle něj dá říct, že pokud nejde o tak výrazné závadné pohonné hmoty, spotřebitel to po natankování rozhodně nepozná.

Při dlouhodobém tankování nekvalitních pohonných hmot se snižuje životnost motoru. A protože se spotřebitel může bránit jen velmi těžko, Česká obchodní inspekce monitoruje trh s palivy prakticky nepřetržitě, jak potvrdil mluvčí Jiří Fröhlich:

„Za minulý rok Česká obchodní inspekce odebrala přes 2600 vzorků, nevyhovujících bylo 81, což jsou asi tři procenta."

Také dodal, že kvalita pohonných hmot na českých čerpacích stanicích se rozhodně neodvíjí od jejich cen: „Tato konkrétní čerpací stanice měla nadprůměrné ceny nafty a benzínu.“

Lenka Vinšová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme