V Praze se sešli odboráři. Chtějí vyjednat nárůst mezd až o 5,5 procenta

Zvýšení minimální mzdy a lepší platy. Taková byla hlavní témata středečního manifestačního mítinku, na který se do Prahy sjelo kolem tisíce odborářů. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula doporučil zástupcům odborových organizací, aby v podnicích na příští rok vyjednávali zvýšení mezd o 5 až 5,5 procenta. Odbory také řešily novelu zákoníku práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Setkání odborových organizací v Praze

Setkání odborových organizací v Praze | Foto: Václav Štefan | Zdroj: Český rozhlas

Odbory se nejdříve zaměřily na minimální mzdu. Téma zahájil předseda konfederace Josef Středula, podle kterého je minimální mzda jedna z nejnižších v Evropské unii. Odbory proto požadují zvýšení v příštím roce o 1600 na 11 500 korun.

Ministerstvo práce ale zatím počítá s nejvýše 11 tisíci a zástupci zaměstnavatelů připouštějí ještě o zhruba pětistovku méně.

Průměrná mzda v Česku stoupla podle Českého statistického úřadu ve druhém čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta na 27 297 Kč. Reálně, po odečtení inflace, vzrostla o 3,7 procenta, nejvýrazněji za posledních devět let. Stále ale platí, že většina lidí na průměr nedosáhne.

Českomoravská konfederace odborových svazů je největší tuzemská odborová centrála. Sdružuje 29 profesních odborových svazů s 300 tisíci členy. V Česku platí, že to, co dohodnou odbory v kolektivní smlouvě, se vztahuje na všechny zaměstnance.

ČTK, Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme