V předvánočních prodejích elektroniky vedou počítače. Tradičně jdou na odbyt i knihy

Obchody s elektronikou mají teď dvakrát až třikrát více zákazníků než jindy. Právě elektronika totiž patří k oblíbeným vánočním dárkům. Nejvíce lidé kupují počítače, tablety a herní konzole, ale i chytré telefony. Stálicí mezi dárky pod stromeček jsou i knihy. Na českém trhu je na výběr z desítek tisíc titulů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výdejní místo jednoho z pražských e-shopů s elektronikou

Výdejní místo jednoho z pražských e-shopů s elektronikou | Foto: Martin Karlík

Vyvolávací systém ve výdejně jednoho z e-shopů s elektronikou v pražských Holešovicích se od rána nezastavil.

Chrlí čísla objednávek, které jsou připravené k převzetí u některého z výdejních pultů.

„Největší zájem je vždycky o počítače, ultrabooky, ale i zařízení 2 v 1, což je tablet a notebook v jednom. Dále chytré mobilní telefony a elektronika. Letos je velmi oblíbená jak elektronika, která přináší zábavu pro celou rodinu, tak i herní konzole s pohyblivými senzory, interaktivní roboti a drony,“ popisuje za e-shop Denisa Dlabová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před Vánoci se v obchodech s elektronikou nejvíce prodávají – jako už tradičně – počítače, ale i tablety, chytré telefony nebo herní konzole

Ne všichni zákazníci, na které ještě nepřišla řada, musí stát frontu - někteří sedí na malých sedačkách.

„Obal na tablet zůstal na poslední chvíli,“ svěřuje se muž, který ostatní dárky nakupoval v kamenných obchodech. „Někdy to byly věci, které si člověk rád osahá a vidí je na vlastní oči. U věcí, jako je obal na tablet, se koupě přes internet tolik nebojím,“ vysvětluje.

Podobný názor na nakupování v kamenných obchodech a e-shopech má i jedna ze zákaznic.

„Jsem tak nějak pod obojí. Když je to z dálky a není to normálně dostupné v obchodech, tak to dělám přes internet a nechám si to i poslat na poštu, anebo raději osobní odběr,“ popisuje žena.

Řada českých e-shopů letos zavedla kamenné výdejny nebo speciální výdejní boxy. Zájem přijít si pro zboží objednané z internetu potvrzuje i vedoucí směny výdejců Tomáš Kalousek. Vcelku logicky před Vánoci zájem stoupá.

O Zlaté neděli nakupovaly statisíce Čechů, obchodníci hlásí vysoké tržby

Číst článek

„V říjnu je to průměrně 2,5 tisíce zákazníků za den, ale v prosinci několikanásobně více, průměrné číslo bude kolem čtyř tisíc. Zatím držíme rekord z loňského roku – 7400 zákazníků 23. prosince,“ vypočítává Kalousek.

Zvládat takovou zátěž pomáhají agenturní zaměstnanci a také brigádníci. Po Vánocích je pak čeká další nápor při povánočních výprodejích.

Hitem je kuchařka Ládi Hrušky

Napilno mají v těchto dnech i pracovníci obchodů s knihami. Nejvíce prodávaná je Kuchařka Ládi Hrušky, oblíbená je i ta od Romana Vaňka s názvem Snadno a rychle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evergreenem mezi vánočními dárky jsou vedle elektroniky také knihy. Na pultech českých knihkupectví jsou k dispozici desítky tisíc titulů

„Pro kamarádky, maminky nebo přítelkyně se hodně kupuje životopis Coco Chanel. Ze sportu je hodně oblíbený životopis Alexe Fergusona nebo Ivana Lendla,“ dodává Klára Abrahamová z jednoho z velkých knihkupectví v centru Prahy.

Na odbyt jsou i knížky v angličtině. V centru Prahy je často shání buď cizinci žijící v Česku, nebo i Češi, kteří mají raději originály, případně chtějí zlepšit své jazykové znalosti.

Martin Karlík, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme