Vánoce letos Čechy stojí asi 8000 korun. Přes milion lidí si na svátky půjčí

Vánoční přípravy letos Čechy stojí o 300 korun více než loni. Za nákup dárků, jídla a výzdoby tak v průměru dají necelých 8000 korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK. Stále častěji si ale lidé na nákupy půjčují, letos jich je přes milion. Ne všichni však svoje dluhy zvládají splácet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dárky, Vánoce, svíčky

Dárky, Vánoce, svíčky | Foto: Fotobanka Pixabay

Oblečení, kosmetika a knížky jsou dárky, které se pod stromečkem letos objeví nejčastěji. Většina lidí obdaruje svoje blízké právě koupeným překvapením, každý dvanáctý pak dává peníze v obálce.

Obecně na dárcích Češi moc nešetří. Jenže ne všichni dárky platí ze svého. Více než jeden milion lidí si letos na vánoční nákupy půjčí.

„Podle našeho průzkumu si hodlá letos na Vánoce půjčit až 1,3 milionů Čechů, což je 20 procent dospělé populace. Zarazilo nás, že nějakých 265 tisíc bylo nebo je v současné době v exekuci. Dokonce jsme zaznamenali i případy, kdy člověk s více než 10 exekucemi uvažuje o tom, že si na vánoční svátky půjčí,“ říká mluvčí Exekutorské komory David Sahula.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za vánoční přípravy letos Češi utratí více než loni, zhruba 8000 korun. Více než jeden milion lidí si ale na nákupy půjčuje. Připravila Zuzana Švejdová

Banky i nebankovní společnosti tak mají žně. Aby si lidé vzali úvěr právě u nich, nabízejí nejrůznější dárky i bonusy, jako jsou třeba poukazy na zájezdy nebo dokonce odpouští několik splátek. Jenže ne všechny nabídky jsou férové. Podle Davida Šmejkala z Poradny při finanční tísni jsou nejrizikovější takzvané mikroúvěry a rychlé půjčky přes internet.

„Výsledkem může být například u pětitisícového úvěru poplatek za zprostředkování nebo poplatek za začátek takového úvěru ve výši až 1500 korun a takzvaná RPSN (roční procentní sazba nákladů, pozn. red.) se může pohybovat v řádech několika desítek tisíc procent,“ varuje.

Češi si zvykli používat kreditní karty, roste také zájem o splátkový prodej. Jenže třeba právě kreditní karty a kontokorent patří mezi nejdražší způsoby financování. Obvykle si lidé půjčují částky do 30 tisíc korun, které pak splácejí v průměru 15 měsíců.

Nejčastěji se zadlužují sociálně slabé rodiny nebo třeba matky samoživitelky. Podle Davida Sahuly ale nejsou výjimkou ani lidé s vysokým platem. „Větší zájem jsme zaznamenali u studentů a kupodivu u důchodců, ale na druhou stranu také u osob, které mají nadprůměrný příjem,“ potvrzuje.

Ne každý dluh ale musí být nutně nebezpečný. Odborníci přesto radí, aby si lidé každou půjčku řádně rozmysleli a dávali pozor na to, co podepisují. Stačí jen několikatisícová půjčka a člověk může být zadlužený na několik let.

„Nesplácením je nejvíce ohrožena nejstarší věková skupina od 55 let,“ říká ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

Alespoň nějakou formu půjčky mají v současnosti více než 3 miliony lidí. Bankám a finančním institucím Češi celkem dluží skoro 1,8 bilionu korun.

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme