Vánoční večeře v restauraci namísto vaření. Trendu podléhá stále více Čechů

Stále víc restaurací nabízí lidem přípravu štědrovečerní večeře. Na ni chodí hlavně mladé páry bez dětí nebo cizinci, kteří kvůli práci museli zůstat v Česku. Za menu si ale většinou lidé připlatí. Restaurace nabízí české klasiky i speciality.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční strom

Vánoční strom | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Podle Asociace hotelů a restaurací stoupá trend štědrovečerních večeří v restauracích rychle. Prezident asociace Václav Stárka uvedl, že lidé za sváteční tabulí nemíří jen do restaurací, ale i hotelů.

„Trend jednoznačně vnímáme, i když začínal spíše u hotelů, dnes je vidět i v restauracích. Velmi oblíbené jsou bufet, tedy večeře touto formou, kde si mohou vybrat. Ani na restauračních vánočních stolech nechybí vánoční cukroví,“ popsal Stárka.

Zájem o štědrovečerní večeři potvrdil i majitel restaurace v centru Prahy. Ta nabízela 250 míst, které byly rezervovány během dvou dnů.

„Já se domnívám, že je to mimo jiné i tím, že řada restaurací v Praze i jiných městech České republiky tuto službu nabízí, ale není úplnou tradicí, že mají všechny restaurace na Štědrý den otevřeno. My zase tradičně nabízíme tuto službu opravdu i v momentě, kdy 90 procent lidí v Evropě sedí u štědrovečerního stromečku,“ řekl ředitel restaurace Michal Vevera.

Česká klasika i speciality

Přestože neexistují přesné statistiky, co si návštěvníci na Štědrý den v restauracích objednávají, majitelé restaurací se shodují, že je to většinou půl na půl, tedy speciality i českou klasiku.

Některé restaurace nabízí i několik variant sváteční večeře. Hosté si tam můžou vybírat kromě klasické české tabule třeba i z francouzské nebo různých kombinací mas. Počítat ale musí s tím, že ceny jsou někdy i několikanásobně vyšší než během roku.

Ceny štědrovečerní večeře v restauraci se samozřejmě po celém Česku liší a liší se také podnik od podniku. Výjimkou ale není ani několikachodová večeře za čtyři tisíce na osobu, a to bez pití.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme