Vedení OKD chce dohodu se státem do pátku, jinak zváží insolvenci

Spory mezi vlastníky OKD a státem sílí. Majitelé důlní společnosti oznámili, že pokud se s vládou do konce týdne nedomluví na záchraně šachet, těžební firma zkrachuje a ukončí provoz. Od konce února jsou horníci ve stávkové pohotovosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov a sídlo OKD

Důl Darkov a sídlo OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Podle Romana Paříka, mluvčího firmy Ad Hoc Group , která OKD vlastní, už majitelé nechtějí ztrátovou společnost dotovat.

„My jsme se rozhodli, že už na potřetí financování NWR a OKD neprodloužíme. Na dohodu s vládou je čas do 30. dubna. To financování se týká provozu OKD a k určitému termínu se může stát, že společnosti OKD dojdou finance,“ uvedl Pařík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení OKD chce dohodu se státem do pátku, jinak zváží insolvenci. Na důvody se Radiožurnál ptal mluvčího firmy Ad Hoc Group Romana Paříka

„Myslím, že taková vyjádření jsou tak trochu vyděračská,“ považuje tlak majitelů za nepřiměřený vládní zmocněnec Jiří Cienciala.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ze zahraniční cesty vzkázal, že jde o brutální nátlak majitelů nebonitních akcií

Majitel OKD - společnost Ad Hoc Group si ve svém prohlášení také stěžuje, že se vláda vyhýbá jednáním o budoucnosti společnosti. To odmítl ministr financí za hnutí ANO Andrej Babiš. Řekl, že finanční experti podrobně zkoumají doklady z firmy.

„Analyzujeme data, která jsme dostali, jsou to obrovská kvanta. Ta firma je velice složitá a samozřejmě nějaká ultimáta jsou nepřijatelná. Navíc, pokud vím, tak se na trzích teď navýšila cena uhlí dokonce až o čtvrtinu, takže nevidím důvod, proč by nám někdo měl dávat nějaká ultimáta,“ zdůraznil Babiš.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme