Věk lidí, kteří žádají o osobní bankrot, je stále nižší

Češi se stále víc zadlužují. Jen loni si půjčili 1 bilion 700 miliard korun. Fyzických osob, které vyhlásily osobní bankrot, sice ubývá - naopak ale stoupají čísla živnostníků, kteří na sebe podávají insolvenční návrhy. Průměrný věk lidí, kteří žádají o oddlužení, je 28 let. Snížil se tak o 7 let oproti minulým rokům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Hlavním důvodem osobních bankrotů jsou neuvážené půjčky. Mladí lidé si nechtějí byt nebo dům vybavovat postupně, ale chtějí mít vše hned a tak si naberou třeba i víc půjček najednou.

Jenže jsou mezi nimi i čerství absolventi bez praxe, kteří hledají cestu k zaměstnání v zakládání živností. Ne každému se ale podnikání daří.

Podle společnosti Vše pro insolvenci si navíc mladí neumí dělat finanční rezervy, nemyslí na nečekané výdaje. Půjčky pak nejsou schopni splácet a k osobnímu bankrotu tak vede rychlá cesta.

Peníze si půjčují podle dat společnosti Vše pro insolvenci hlavně méně vzdělaní lidí a ve finanční tísni. Přitom až čtvrtina lidí si bere půjčku s vědomím, že ji nebude moci splácet.

Finanční gramotnost

Podle společnosti Vše pro insolvenci žijí dvě pětiny Čechů na dluh nebo od výplaty k výplatě. Nečekané výdaje, třeba rozbitou pračku, pak řeší rychlou půjčkou.

Podle odborníka Jana Malého roste počet mladých dlužníků v Česku i kvůli tomu, že lidem chybí finanční gramotnost a základy ekonomického hospodaření.

„Je to dáno i tím, že lidi v zásadě nejsou na lákadla dospělého života, to znamená na spotřebitelské úvěry, moc připraveni, nemají finanční gramotnost, nejsou vychovávaní k finanční odpovědnosti. Na to náš vzdělávací systém zatím zaměřen není. Ale to není problém jen České republiky,“ říká Malý.

Podle jeho očekávání by osobních bankrotů ke konci letošního roku mohlo být ještě víc, a to kvůli spotřebitelským půjčkám na dovolené. Až po prázdninách totiž mnozí zjistí, že splácení je nad jejich možnosti.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme