Vláda bude v červnu řešit krizi v zemědělství. S penězi pro sadaře a vinaře nepočítá

Krizí v zemědělství se bude vláda zabývat v červnu. Řešit bude třeba propady cen u vepřového masa a mléka nebo pomoc pro pěstitele, kterým v dubnu zmrzla část úrody. Kabinet ale nepočítá s tím, že by sadařům a vinařům poslal peníze jako náhradu škod. Podrobnější plán má kabinetu představit ministerstvo zemědělství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomrzlá vinná réva ve Velkych Bilovicích

Pomrzlá vinná réva ve Velkych Bilovicích | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

„Teď potřebujeme systémová opatření, která nám umožní, abychom se lépe připravili na výkyvy počasí v příštích letech, protože se to může opakovat a škody mohou narůstat,“ tvrdí premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Pokládám za důležité, abychom na vládě diskutovali možnosti zlepšení podpory komerčního pojištění, abychom pokračovali v debatě o zřízení fondu nepojistitelných rizik.“

Místo finanční pomoci chce ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL upravit některé evropské programy pro rozvoj venkova.

„Budeme chtít využít program rozvoje venkova, abychom jej inovovali tak, aby sadaři a vinaři mohli čerpat peníze také na zařízení, která pomohou v aktuálním boji s mrazem. Jsou tu technologie, které využívají někteří pěstitelé v Evropě, takže to budeme chtít inovovat,“ vysvětlil Jurečka.

Nové technologie by podle něj mohly zachránit ovoce, pokud jsou mrazy do minus pěti stupňů Celsia. Kromě toho stát plánuje taky úpravu dotačních programů, aby pěstitelé mohli čerpat peníze i na technologie, které úrodu před mrazy ochrání.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme