Vláda projedná energetická opatření, odboráři nevěří jejím podkladům

Vláda projedná novelu zákona, která má zmírnit skokové navýšení cen elektřiny způsobené podporou fotovoltaiky. Výpočty, z nichž návrh vychází, však podle odborů a podnikatelů nejsou správné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku | Foto: Jana Huzilová

Srážková daň na fotovoltaiku, zvýšení poplatku za vyjmutí pozemku, na kterém solární panely stojí, ze zemědělského půdního fondu a prodej emisních povolenek jsou základní opatření, kterými by vláda chtěla řešit skokové navýšení cen elektřiny.

„Primárně by se to mělo týkat těch elektráren, které budou mít výrazně vyšší dobu návratnosti. To znamená ty, které byly zapojeny v loňském a letošním roce, kde doba návratnosti vzhledem k úřední ceně byla stanovena na patnáct let a teď se snížila pod osm let,“ upřesnil premiér Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co by pro provozovatelé solárních elektráren znamenalo uvalení nové daně, přiblížil v Ozvěnách dne člen představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka.

Odborům a podnikatelům se však nelíbí výpočty Energetického regulačního úřadu. Neodpovídají prý tomu, co spočítali jejich experti. Požadují po vládě, aby čísla ověřila a upřesnila je.

Za odbory se k plánům vlády vyjádřil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil: „Nechci dřív mluvit o tom, jestli zdanění je to nejořechovější. Je třeba to nejdřív zanalyzovat a dát si čísla na stůl a pak se bavit o těch formách. Jestli povolenky, kombinace, nechtěl bych předjímat.“

Podle informací médií hodlá kabinet uvalit daň - údajně ve výši 26 procent - na příjmy solárních investorů, kteří své elektrárny připojili v letech 2009 a 2010. Další miliardy by mohl stát získat z emisních povolenek.

S obavami sledují jednání vlády provozovatele solárních elektráren

„Zavedení srážkové daně je pro nás naprosto nepřípustné. ČR tímto rozhodnutím ztratí kredit země, ve které je možné dlouhodobě investovat a ztratí důvěru občanů,“ řekl v Ozvěnách dne člen představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka.

Pro provozovatele fotovoltaických elektráren by podle něj zavedení nové daně bylo likvidační. „Bude to znamenat, že provozovatel elektrárny se ocitne ve ztrátě, nebo v lepším případě na nule. Zhorší se ukazatele dluhové služby - banka bude chtít buď navýšení kapitálu z vlastních zdrojů nebo bude požadovat zaplacení úvěru,“ uvedl.

Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská, Lucie Maňourová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme