Vláda schválila kompenzace pro ovocnáře. Rozdělí mezi ně 133 milionů

Vláda pomůže ovocnářům, kterým několikadenní dubnové mrazy poškodily úrodu. Nárok na část ze 133 milionů korun budou mít ale jen ti pěstitelé, kteří přišli nejméně o 50 % úrody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sad třešní a slivoní v Habrově

Sad třešní a slivoní v Habrově | Foto: Josef Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Mrazy napáchaly největší škody na jabloních, hrušních, meruňkách, švestkách a třešních. Zasáhly také malé ovoce jako jahody a rybíz. Některé ovocné sady, hlavně na jižní Moravě, hlásí 100% ztrátu úrody. Ministerstvo zemědělství a Ovocnářská unie ČR odhadují, že celková výše škod dosáhne až 394 milionů korun.

„Ovocnáři, kteří přišli letos na jaře kvůli mrazům o polovinu až tři čtvrtiny obvyklých tržeb, od nás dostanou patnáct procent nákladů. Pokud doloží, že měli ztráty ještě větší, vyplatíme jim jako odškodné až čtvrtinu nákladů. Peníze poskytneme z vlastního rozpočtu. Rozhodli jsme se tak i proto, že v České republice se ovocnáři, kromě pěstitelů jahod, nemohou pojistit proti mrazům. Sami tak nemají šanci zmírňovat následky, které na jejich úrodě způsobí výjimečně chladné počasí,“ vysvětluje ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Odškodné se kromě pěstitelů jahod nebude týkat ani vinařů, kterým sice také úrodu poškodily mrazy, ale vinou révu je možné komerčně pojistit. Kompenzace by mohly pomoci až 150 podnikům.

Ovocnářský sektor je u nás v posledních letech v útlumu. Podle tiskové mluvčí ministerstva zemědělství Markéty Ježkové jsou ovocnáři pod ekonomickým tlakem nízkých cen ovoce (hlavně jablek) způsobených ruským embargem. Proto nemají vlastní rezervy, které by jim pomohly překonat další špatnou úrodu.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme