Volná pracovní místa se firmy snaží zaplnit i cizinci. Ti ale složitě získávají pracovní povolení

Některým firmám v Královéhradeckém kraji chybí zaměstnanci. Poptávka je například po nekvalifikovaných dělnických profesích, lékařském personálu, svářečích nebo řidičích. Volná místa se firmy snaží zaplnit i lidmi ze zemí mimo Evropskou unii, těm ale v získání potřebných povolení brání složitá legislativa.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavař, stavba, dělník

stavař, stavba, dělník | Foto: Fotobanka Pixabay

Volných míst jsou tisíce, vhodných uchazečů o práci ale minimum.

„Zaměstnavatelé mají zájem o kvalifikačně jiné pracovníky, než úřad práce nabízí. Druhá věc je, že řada uchazečů o zaměstnání má omezení, proč nemůžou nastoupit na konkrétní pozici – zdravotní, sociální, rodinné, dopravní,“ vysvětluje ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku jsou tisíce volných pracovních míst. Firmy se je snaží zaplnit cizinci, ti ale složitě získávají pracovní povolení

Firmy se proto snaží zaměstnat cizince, a to i ze zemí mimo Evropskou unii. Například Vietnamce, Mongoly nebo nejčastěji Ukrajince. Zajistit jim povolení je ale velmi složité a zdlouhavé.

„Není pro nás problém sehnat je, zajisti jim veškeré ubytování, veškeré služby, tohle vše u nás možné je. Ale my je sem nejsme schopni legislativně dostat,“ tvrdí například Jan Vach z Milety Hořice.

Problémy mají jak malé firmy, tak i velké společnosti typu Škoda Auto. „Je potřeba žádost podat určitým systémem, dále se musí vyjadřovat několik ministerstev a fungují tam poměrně dlouhé lhůty. A stále se ten proces může opakovat z důvodů nepřesností a podobně,“ potvrzuje člen představenstva Krajské hospodářské komory Radek Jakubský.

Ozývá se i kritika

Cizinec, který chce v České republice pobývat a pracovat, potřebuje zaměstnaneckou kartu. Její vydávání ale trvá dlouho a podle zástupců ministerstev, kterých se problematika týká, tedy vnitra, zahraničí a práce a sociálních věcí, je těžké proces zkrátit.

I proto chystá předseda hospodářského výboru sněmovny Ivan Pilný z hnutí Ano speciální seminář. „Kde bychom zpracovali všechny podněty, tj. co je potřeba udělat v legislativě, a je potřeba změnit zřejmě správní řád, posílit personálně jak ministerstvo vnitra, tak i zastupitelské úřady proto, aby mohly pružněji a rychleji reagovat a zkrátit ty lhůty,“ přibližuje.

Kritici ale namítají, že práci by měli dostat především obyvatelé České republiky a že část cizinců systém zneužívá. Třeba tak, že v zemi zůstávají i v době, kdy už o práci přišli, a v Česku tak pobývají nelegálně.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme