Volná pracovní místa se firmy snaží zaplnit i cizinci. Ti ale složitě získávají pracovní povolení

Některým firmám v Královéhradeckém kraji chybí zaměstnanci. Poptávka je například po nekvalifikovaných dělnických profesích, lékařském personálu, svářečích nebo řidičích. Volná místa se firmy snaží zaplnit i lidmi ze zemí mimo Evropskou unii, těm ale v získání potřebných povolení brání složitá legislativa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavař, stavba, dělník

stavař, stavba, dělník | Foto: Fotobanka Pixabay

Volných míst jsou tisíce, vhodných uchazečů o práci ale minimum.

„Zaměstnavatelé mají zájem o kvalifikačně jiné pracovníky, než úřad práce nabízí. Druhá věc je, že řada uchazečů o zaměstnání má omezení, proč nemůžou nastoupit na konkrétní pozici – zdravotní, sociální, rodinné, dopravní,“ vysvětluje ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku jsou tisíce volných pracovních míst. Firmy se je snaží zaplnit cizinci, ti ale složitě získávají pracovní povolení

Firmy se proto snaží zaměstnat cizince, a to i ze zemí mimo Evropskou unii. Například Vietnamce, Mongoly nebo nejčastěji Ukrajince. Zajistit jim povolení je ale velmi složité a zdlouhavé.

„Není pro nás problém sehnat je, zajisti jim veškeré ubytování, veškeré služby, tohle vše u nás možné je. Ale my je sem nejsme schopni legislativně dostat,“ tvrdí například Jan Vach z Milety Hořice.

Problémy mají jak malé firmy, tak i velké společnosti typu Škoda Auto. „Je potřeba žádost podat určitým systémem, dále se musí vyjadřovat několik ministerstev a fungují tam poměrně dlouhé lhůty. A stále se ten proces může opakovat z důvodů nepřesností a podobně,“ potvrzuje člen představenstva Krajské hospodářské komory Radek Jakubský.

Ozývá se i kritika

Cizinec, který chce v České republice pobývat a pracovat, potřebuje zaměstnaneckou kartu. Její vydávání ale trvá dlouho a podle zástupců ministerstev, kterých se problematika týká, tedy vnitra, zahraničí a práce a sociálních věcí, je těžké proces zkrátit.

I proto chystá předseda hospodářského výboru sněmovny Ivan Pilný z hnutí Ano speciální seminář. „Kde bychom zpracovali všechny podněty, tj. co je potřeba udělat v legislativě, a je potřeba změnit zřejmě správní řád, posílit personálně jak ministerstvo vnitra, tak i zastupitelské úřady proto, aby mohly pružněji a rychleji reagovat a zkrátit ty lhůty,“ přibližuje.

Kritici ale namítají, že práci by měli dostat především obyvatelé České republiky a že část cizinců systém zneužívá. Třeba tak, že v zemi zůstávají i v době, kdy už o práci přišli, a v Česku tak pobývají nelegálně.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme