Vybrat peníze ze stavebního spoření dětí smí rodiče jen se souhlasem soudu. Změnit to má novela

Rodiče už nejspíš nebudou muset chodit k soudu jen kvůli tomu, aby mohli třeba zrekonstruovat dětský pokoj ze stavebního spoření svého potomka. Teď to totiž není bez soudního rozhodnutí možné. Poslanci ODS navrhli změnu - a novela zákona je ve třetím čtení. Podle návrhu takové peníze půjde vybrat, ale až po šesti letech od začátku spoření. A souhlasit s tím budou muset oba rodiče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Před více než pěti lety založil Mirek svému synovi Adamovi stavební spoření. Když Adam začal chodit na soukromou školu, bylo potřeba ji zaplatit. Mirek se proto rozhodl uhradit školné z naspořených peněz. To ale nešlo.

„Byl jsem trošku naštvaný. Obecně nemám rád, když mi jaksi někdo nařizuje, co mám dělat se svými penězi nebo s penězi dítěte. Nicméně budeme se muset nějakým způsobem přizpůsobit, i když neradi,“ říká Mirek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké změny by mohla přinést novela zákona o stavebním spoření, která teď míří do třetího čtení, zjišťovala Zuzana Švejdová

Aby peníze mohl vybrat, musel se obrátit na opatrovnický soud. Ten totiž rozhoduje o tom, na co rodiče můžou finance využít. Ve většině případů jde o vybavení dětského pokoje, soud ale může souhlasit třeba i s nákupem nejrůznějších věcí pro dítě. Výjimkou ale nejsou situace, kdy soud rodičům nevyhoví - jde přibližně o desítky případů ročně.

„Rodiče by si měli uvědomit, že peníze uložené na účtu stavebního spoření dítěte jsou jeho majetek. Pokud dítěti založí stavební spoření a potřebují z něho peníze získat předtím, než dítě dosáhne zletilosti, musí rodiče počítat s tím, že soud je povinen ověřit, zda se tak děje v zájmu dítěte, a řízení bude nějakou dobu trvat,“ dodala prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Nový občanský zákoník

Takovou praxi zavedl v roce 2014 nový občanský zákoník. Novela zákona o stavebním spoření má ale přinést změny. Do soudní síně by nově rodiče už nemuseli. Jsou tu ale dvě podmínky. Kromě uplynutí šestileté lhůty spoření musí s ukončením smlouvy souhlasit oba rodiče nebo zákonní zástupci.

„V případě, že existuje shoda, není důvod, aby se rodiče ocitli u soudu, a v případě, že tam shoda není, tak samozřejmě je třeba absolvovat všechno na bázi opatrovnického soudu, který posoudí, zda to je, nebo není ve prospěch dítěte. Ta věc nezatěžovala jen rodiče, ale i soudy,“ říká poslanec Jeroným Tejc z ČSSD.

Ty jsou žádostmi rodičů zavalené. Od roku 2014 se zátěž soudců zvedla o více než čtvrtinu. Jen loni řešili odhadem 7 tisíc případů. Na změnách ve výpovědi stavebního spoření se shodla i opozice. Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stajnury novela ulehčí jak rodičům, tak i soudcům.

„Najednou bude o tisíce případů ročně méně, kdy skutečně to byly dvě soudní řízení současně, chodilo se do rodin zkoumat poměry. Myslím si, že to bylo nedůstojné,“ poznamenal Stanjura.

Zájem o spoření upadá

V Česku existuje zhruba tři a tři čtvrtě milionu smluv o stavebním spoření. Zhruba sedm set tisíc z nich se pak týká právě dětí. Obecně ale zájem o nové smlouvy upadá.

„V loňském roce stavební spořitelny poprvé po třech letech zaznamenaly pokles uzavírání nových smluv. Jedním z důvodů jsou nízké úrokové sazby. To znamená - většina lidí uvažuje, zda se v současných podmínkách vůbec vyplatí spořit,“ dodává Jiří Šedivý z Asociace českých stavebních spořitelen.

Loni Češi uzavřeli celkem 460 tisíc smluv - a to je zhruba o čtvrtinu méně než rok předtím. Naopak roste cílová částka, kterou si lidé chtějí naspořit. Ta je v současnosti skoro 341 tisíc korun. Díky stavebnímu spoření totiž můžou klienti dosáhnout na státní podporu, a to až 2 tisíce korun za rok.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme