Vyhlášky k obnovitelným zdrojům by měl posoudit ÚS, navrhuje vedení ERÚ

Až desítky miliard korun navíc zaplatili možná lidé na poplatcích za obnovitelné zdroje. Podle vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) za to mohou chybně nastavené výkupní ceny v minulosti. Úřad dnes představil návrh, jak to aspoň částečně napravit – vyzval Parlament a vládu, aby v této věci podaly ústavní žalobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely na pardubickém aquacentru

Solární panely na pardubickém aquacentru | Foto: Drahomíra Bačkorová

ERÚ chce, aby se Ústavní soud (ÚS) zabýval jeho vyhláškami v oblasti obnovitelných zdrojů z let 2005 až 2011.

„Pokud Ústavní soud vyhlášky zruší, protože byly vydány v rozporu se zákonem, vydá Energetický regulační úřad vyhlášky nové a změní výši platby pro jednotlivé elektrárny v souladu se zákonem,“ řekla šéfka ERÚ Alena Vitásková. Úřad prý o údajně chybném výpočtu informoval vládu, prezidenta i nejvyššího státního zástupce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výkupních cenách elektřiny mluvili Jiří Chvojka z ERÚ a Marin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost

V případě, že ÚS vyhlášky zruší, ceny by se podle představy úřadu měnily jen do budoucna, nikoli retroaktivně. „To znamená, že do budoucna zastropujeme množství energie, které budeme podporovat za stejné ceny jako dnes,“ řekl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

ERÚ už dříve upozorňoval na to, že ceny byly v minulosti špatně nastavené. Svou současnou aktivitu v tomto směru odvíjí od dopisu, který ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) rozeslal poslancům v souvislosti s projednáváním energetického zákona – dopis podle stávajícího vedení ERÚ potvrzuje závěry úřadu.

„Jsme velmi rádi, že s námi pan Mládek souhlasí a že s námi chce v tomto směru spolupracovat,“ poznamenal Chvojka.

Výkonný ředitel sdružení Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák to tak jednoznačně nevidí. Podle něj je možné, že ministerstvo průmyslu a obchodu podlehlo „mediálním klišé“. Asociace chce proto ministerstvo přesvědčit o tom, že pravda je jinde.

„My jsme ministerstvo věcným způsobem informovali o tom, jak se celé výkupní ceny nastavovaly, dali jsme jim podkladové materiály. Čekáme na vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu a předpokládáme, že se přikloní k naší variantě, protože je založena na poměrně erudovaném rozboru legislativy pro podporu obnovitelných zdrojů,“ řekl Sedlák.

Český rozhlas, kov, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme