VŠE začíná s podnikatelským akcelerátorem xPORT. Chce pomoci studentům

Mít vlastní firmu a podnikat, to je sen mnoha mladých lidí. Často kvůli tomu studují školu s ekonomickým zaměřením. To je ale jen první krok. Tím druhým může být podnikatelský akcelerátor xPort, který otevřela Vysoká škola ekonomická v Praze. Podpoří v něm studenty, kteří chtějí své nápady a projekty dotáhnout až do praxe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysoká škola ekonomická, student, školství, výuka (ilustrační foto)

Vysoká škola ekonomická, student, školství, výuka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Máme projekt, který postupně překlápíme ve firmu. Je to chytré řešení pro e-shopy, kdy pomáháme e-shopům vydělávat více peněz tím, že jim říkáme, na co se soustředit,“ říká Lukáš Daněk, který je na VŠE v doktorandském studiu.

Přehrát

00:00 / 00:00

VŠE otevřela v Praze centrum podnikatelských projektů xPORT. Informuje Jaroslav Skalický

„To je začátek. Realizace je obtížnější, projekt má globální ambice, nechceme se zastavovat jenom v České republice. A právě pro rozvoj a růst do zahraničí je podpora potřeba.“

Se svým týmem se Lukáš Daněk uchází o místo v podnikatelském akcelerátoru. A má velkou šanci uspět.

„Začneme se ho ptát, jestli má rozmyšleno, jak to bude financovat, kdo mu to koupí,“ vysvětluje Ota Novotný, který akcelerátor na VŠE vede.

„A vlastně pomůžeme mu jeho nápad dostat do takové formy, že už bude opravdu vědět, jestli je schopen z toho podnikání udělat, nebo ne.“

Akcelerátor xPORT zahrnuje čtyři programy. První je zaměřen na podporu rané fáze podnikání, tedy od nápadu k byznys plánu v průběhu tří až pěti měsíců. Další program se bude věnovat začátku vlastního podnikání a získávání investic pro jeho další rozvoj. V třetím programu budou firmy nabízet reálné projekty, které potřebují vyřešit, ale nemají na ně kapacitu. Poslední program je zaměřen na vzdělávání.
Pramen: ČTK

Akcelerátor je v příjemném, vkusně vybaveném prostředí.

„I to je potřeba, mladí lidé budou raději dělat v prostorech, které je inspirují," konstatuje Novotný.

"Na druhou stranu zas taková idylka to nebude, protože lidé, kteří se do našeho programu dostanou, budou muset každý týden prokázat, že tu část, kterou po nich chceme, zpracovali a do svého podnikatelského plánu promítli.“

Ze 40 přihlášených projektů přijme akcelerátor asi 10 nejslibnějších. Do hry ale vstupují i investoři. Firmy a instituce, které mohou nápady studentů využít pro sebe.

„Samozřejmě, pokud budou mít týmy zájem, budeme jim k dispozici a pomáhat s rozvojem jejich projektů. Případně i s obchodními kontakty v Čechách i zahraničí. Bereme to jako líheň kvalitních lidí,“ říká Martin Kešner z firmy J&T Ventures.

Vysoká škola ekonomická, student, školství, výuka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jaroslav Skalický, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme